Bjud på en perfekt dessert med en god och lyxig gräddtårta. Variera garnering med färska bär eller frukter.
Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft. Smörj och bröa en rund kakform, cirka 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp på ett galler för att kallna. Blanda mjölk, 1 1/2 dl grädde, äggulor, socker och potatismjöl till fyllningen i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat och första bubblan syns. Lyft bort kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i den varma krämen. Rör tills gelatinet smält. Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar. Rör då och då. Vispa 2 dl grädde med vaniljsockret till ett fast skum och blanda ner i krämen. Dela kakan i tre bottnar. Lägg ett lager kräm på två av bottnarna och lägg de mosade bären på krämen. Lägg ihop tårtan. Vispa grädden. Bred lite grädde runt kanten och ovanpå tårtan. Lägg resten i en spritspåse och spritsa grädden på tårtan. Garnera med färska bär.
Receptet gäller för 10 bitar
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1½ dl standardmjölk
3½ dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
4 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
3 dl mosade bär
Garnering:
3 dl vispgrädde
Färska bär
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar