56 600 kronor i tjänstepension. Så mycket förlorade en enda lokförare på SJs misstag. Hur många andra lokförare som är drabbade, och hur många andra statliga bolag som missat att betala in tjänstepension, är svårt att svara på.
Fackliga tidningen Arbetet har intervjuat lokföraren som blev av med stora summor pengar för att den statliga arbetsgivaren, bolaget SJ, helt enkelt glömde bort det. Summan var 40 000 kronor, och fler tros ha drabbats.
Jag tror att det är många som har rätt till ganska stora belopp, säger han till tidningen Arbetet.
Lokföraren Rickard Einarsson fick sina tjänstepensionskronor inbetalda för det mesta. Misstaget skedde när det gällde sommarjobb och extra jobb. Eftersom tjänstepensionen är kopplad till inkomsten så ska man få mer pengar inbetalat de månader man är inne och jobbar mer.
Samma sak gäller med den allmänna pension som man betalar in till staten.
Men medan staten räknar ut allmän pension utifrån pengar som du skattat för i skatteverkets listor, så måste arbetsgivaren aktivt betala in tjänstepension. Och det är där som SJ, ett statligt bolag, klantat sig i Rickard Einarssons fall.
När man inom tjänstepensionsavtalet ITP1 får över en viss gräns, vanligtvis runt samma gräns som gäller för att betala statlig skatt, så ska man få 30% inbetalt istället för de vanliga 4,5% av lönen.
Men det hade inte skett och vissa arbetspass tjänar Richard väldigt bra.
Det är mycket pengar det handlar om, jag trodde bara det skulle vara någon hundralapp hit eller dit, säger han till Arbetet.
Särskilt de dagar då han gått in och jobbat övertid under sin semester, vilket ger extra klirr i kassan.
SJ ville inte hjälpa honom. Då kontaktade han Collectum, som administrerar tjänstepensionstvister. Sen fick han en inbetalning på 56 600 kronor.
Jag fick det utan omsvep godkänt, utifrån de siffror jag skickat in, säger han till tidningen.
Hur många andra som gått miste om tjänstepensionen på SJ eller andra statliga bolag, framgår inte.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar