fredag 10 januari 2025

Vistelse i naturen gör underverk för hjärnan

För att hjärnan ska må bra och fungera optimalt behöver den vila upp sig och släppa fokus emellanåt. Flera studier avslöjar stora hälsoeffekter som bortkoppling från sociala medier och vistelse i naturen faktiskt har.

Hjärnan är uppbyggd för att vaka över vår överlevnad och därför är den mottaglig för plötsliga faror och olika stimuli omkring oss.

Man har samtidigt upptäckt att den behöver vila upp sig för att må bra och fungera optimalt.

I den digitala vardag vi lever i spenderar många av oss mycket tid framför dator- och mobilskärmar. Den ständiga uppkopplingen och intrycken kan ha lika stark stresspåverkan på vår hjärna som ursprungsmänniskan en gång upplevde faror på savannen, menar psykiatern Anders Hansen.

Året var 2012 och en grupp högskolestudenter skulle tillbringa några dagar tillsammans ute i naturen i södra Utah. En del av dem kände varandra sedan tidigare.

Mitt i vildmarken fanns ingen uppkoppling och studenterna blev först stressade över att inte kunna koppla upp sig på internet. Just detta var centralt i experimentet, skriver Svenska Dagbladet.

Dessa resor har sedan dess fortsatt och forskare har upptäckt flera positiva effekter, enligt David Strayer, professor i kognition och neurovetenskap vid Utah universitet.

Trots att mobiler och sociala medier ännu inte fått fullt genom­slag, upptäckta forskarna förändringar i både beteende och upp­levelse efter att mobilfria dagar.

Deltagarna var betydligt mindre stressade efter vistelsen och uppvisade en stärkt förmåga till kreativt tänkande och problemlösning.

När studenterna skulle lösa några uppgifter efter vistelsen, presterade de i genomsnitt 50% bättre än innan.

David Strayer har tillsammans med Amy McDonnell fortsatt att forska om miljöns effekter på den mänskliga hjärnan.

I ett av experimenten fick 92 personer promenera 40 minuter i antingen natur eller i stadsmiljö. I båda grupperna upplevde deltagarna förbättrat humör efter promenaden, men vistelsen i naturen hade starkast genomslagskraft.

Sammanfattningsvis upptäckte forskarna förbättrad reaktionstid på de tester som deltagarna gjorde efter promenaden. EEG-resultat visade förbättrade kognitiva förmågor, vilket forskarna tolkade som en naturlig förklaring på att hjärnan fått vila, speciellt i gruppen som vistats i naturen.

En av de största skillnaderna är hur kognitiva funktioner påverkas, särskilt där problemlösning och uppmärksamhet som styrs av prefrontala cortex. Dessa får vila i naturen och aktiveras igen när de ställs inför en uppgift”, konstaterar David Strayer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pisco Sour

Pisco Sour är en klassisk drink och den mest kända drinken som görs på spritsorten pisco. Drinken har en frisk och sötsyrlig smak. 5 cl Pisc...