Äntligen dags för en semmelspaning. Och äntligen verkar den klassiska semlan ta över från idiotvarianterna.
Nä, jag har inte ätit alla semlor, överallt. Men jag har semmelspanat allt vad jag orkat i butiker och bagerier över hela huvudstan. Och trots att säsongen bara nätt och jämnt börjat går det att konstatera att semmelvännerna kan se året an med viss tillförsikt.
Exempelvis ser man, i alla fall jag, mindre av de löjliga missfoster till semmelvarianter som varit lite på modet tidigare. Ja, du vet lakritssemlor, chokladbollssemlor, nutellasemlor, semmelmunkar och liknande konstigheter.
Tack och lov. Men en utveckling som känns ok är den som gäller mandelmassan. På många ställen är den både rikligare och mer packad med grövre mandelbitar. Gott, eller hur?
En och annan äldre läsare kanske minns semlorna från vår barndom, då var mandelmassan bara en liten fyrkantig bit, väl undangömd inne i den stora, torra bullen. Allt var inte bättre förr.
Grädden snålas det oftast inte med numera. Även om jag gärna hade sett ännu mer av den varan.
Däremot undrar jag varför själva bullen så ofta växer som en seg degklump i munnen. Snälla bagare, det kan väl inte vara så svårt att baka en luftig, porös semmelbulle.
En rolig variant köpte jag i dag på Bröd & Salt, en firma som snart finns i vartenda kvarter. Det här var på Odengatan, och flickan bakom disken sa glatt, vänta en minut, så gör jag en semla åt Dig.
Varpå hon tog en bulle, doppade den i en skål med god mandelmassa, som också innehöll hela mandlar, spritsade över grädde, la på locket och langade fram konstverket. Färskare kan det inte bli. Semla à la minute.
Fast även här var själva bullen aningen gummiaktig.
När den är det kan man förstås äta den med varm mjölk. Men hur många gör sig besväret att koka upp lite mjölk till semlan numera, upp med en hand.
Nu och framöver kommer alla medier att innehålla tester av semlor. Läs dem med viss skepsis. Smaken är ju olika, som framgår av ovanstående.
Priserna är också väldigt olika på årets semlor. Många tar uppåt 60 kronor för en fettisdagsbulle. En fördubbling sen 2010. Den billigaste jag hittat är Easybakes industribakade som bland annat finns på Hemköp, 15 kronor styck till extrapris just nu, men då får man lov att köpa två i en förpackning, 29:95. Den var riktigt god, bra bulle och grädde men på tok för lite mandelmassa, nästan ingen alls.
Baka själv. Tjadå, men ibland känns det som man sa i gamla tider, att köpebröd är lite mer spännande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar