Irish Coffee är en av svenskarnas mest populära kaffedrinkar. Drinken består av varmt kaffe som blandas med socker och whiskey för att sedan toppas med ett svalt täcke av lättvispad grädde. Enligt tradition är det irländsk whiskey som ska användas, vilket framgår av drinkens namn.
3 c Irländsk whiskey
1-2 tsk Socker
9 cl Kaffe
Cirka 5 cl Grädde
Börja med att brygga riktigt gott kaffe. Kaffet får gärna vara åt det starkare hållet så att drinken inte blir blaskig. Koka upp vatten och häll i glaset för att värma upp det. Förbered grädden. Den ska vara lättvispad, vilket innebär att den ska vara flytande men lite luftig. Ett tips är att skaka grädden en stund i en shaker för att uppnå rätt konsistens. Häll ut det varma vattnet från glaset innan Du börjar tillreda drinken. Tillsätt socker. Vilken typ av socker man använder är en smaksak, men traditionellt används någon form av brunt saker som t ex farinsocker, rårörsocker eller muscovadosocker. Tillsätt whiskey. Tillsätt kaffe. Lämna cirka 1-1,5 cm av glaset för att få plats med grädden. Rör om så att sockret löser sig. Häll på grädden försiktigt med hjälp av en sked så att den lägger sig som ett lager ovanpå drinken. Garnera med lite riven choklad eller muskotnöt på toppen. Servera utan sugrör. En Irish Coffee gör sig som bäst när man dricker den varma drinken genom den svala grädden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar