Jordgubbstårta är en svensk sommarklassiker som passar till alla festliga tillfällen. Söta jordgubbar och fluffig grädde sätter sommarens smaker i blom.
Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll den i en smord och bröad form, cirka 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan vila några min i formen. Stjälp upp och låt den kallna på galler, gärna under formen.
Fyllning och garnering:
Skölj och rensa jordgubbarna. Skär hälften av dem i skivor och blanda med sockret i en skål. Låt stå cirka 30 minuter tills sockret har smält. Rör om några gånger under tiden. Vispa grädden till ett fast skum. Dela kakan i tre bottnar. Blanda hälften av de sockrade jordgubbarna med 2 dl vispad grädde och lägg på en av bottnarna, lägg på nästa botten och fördela resten av de sockrade jordgubbarna på den. Lägg på den sista bottnen. Bred ut resten av grädden på och runt tårtan. Garnera med jordgubbar.
Receptet gäller för 12 bitar
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning och garnering:
1½ liter jordgubbar
½ dl strösocker
5 dl vispgrädde
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar