onsdag 15 januari 2025

Svensk sjukvård klarar inte fred, hur går det i krig

Om det blir krig, vad händer med en sjukvård som inte står sig i fredstider? 

I dag är det omöjligt att sätta en siffra på en sådan situation men det kan bli fråga om tusentals krigsskadade offer.

Det räcker med några anfall mot sjukhus eller bostadsområden med stridsflyg och hundratals skadade kan plötsligt strömma in till sjukhusen. Skjutna, brända, klämda, krossade.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, målar upp en bild över vad svensk sjukvård kan stå inför i krigssituationer, skriver Aftonbladet.

Faran vilar över oss, över vårt samhälle och de mest utsatta om krig skulle drabba Sverige och våra grannländer.

Svensk vård står inför en aldrig tidigare skådad prövning vid en eventuell krigssituation enligt beredskapschefen Taha Alexandersson.

Det finns betydande brister i beredskapen, inklusive en underskott på 2 000 vårdplatser.

Förberedelserna är bättre i dag med större lagerhållning av medicinska resurser jämfört med före pandemin, men lagstiftning saknas för regional resursdelning.

Då skalade vi upp från 90 till nästan 500 patienter samtidigt som låg i respiratorer. Och den uppskalningen är liten i jämförelse med vad som krävs i de här scenarierna, säger Björn Eriksson var hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.

Om krig bryter ut så måste blodbankerna vara fyllda. Lager av läkemedel på plats och det måste finnas personal som kan katastrofmedicin i hela landet om Sverige en dag står inför en krigssituation.

Vi är bättre ställda när det gäller lagren. Det är stor skillnad från före pandemin, vi är mycket tryggare med försörjningen än vad vi var då, säger Björn Eriksson.

I krigssituationer liksom i fredstider går det förstås ut på att rädda så många som möjligt och det är inte tal om något annat.

Sammanfattningsvis och i yttersta nödfall med många svårt skadade kan sjukvårdspersonal bli tvungna att avgöra vem som ska leva och vem som ska dö, och lagstödet för de valen finns inte på plats i dag.

Svensk sjukvård är inte beredd på sådana situationer, vilket vi måste bli, menar Taha Alexandersson.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fackförbunden som kräver kortare arbetstid

Två fackförbund kräver nu kortare arbetstid för sina medlemmar inom IT- och telekomsektorn Fackförbunden Akavia och Sveriges Ingenjörer kräv...