onsdag 3 juli 2024

Clarified Strawberry

Clarified Strawberry är en klarifierad romdrink med smak av jordgubbar och mjölk. Drinken är en av signaturdrinkarna på restaurangen Asian Post Office i Stockholm. Det här receptet är ett försök att återskapa deras drink baserat på hur den smakar och vad som går att utläsa ur deras meny. Tillvägagångssättet, ingredienser och exakta mått i det här receptet kan därmed skilja sig lite från originalet, men smakmässigt blir det väldigt likt APOs Clarified Strawberry. Hela processen tills Du har en färdig drink tar cirka ett dygn, så det är värt att förbereda en lite större batch som Du kan förvara i kylen. Du kan enkelt anpassa nedanstående mått utifrån hur många drinkar Du vill göra.

4 cl Jordgubbsinfuserad rom

2 cl Punsch

3 cl Citronjuice

3 cl Vaniljsockerlag

4 cl Mjölk

Grädde

Jordgubbsinfuserad rom (räcker till 6 drinkar)

25 cl Ljus rom

10 st Jordgubbar

Jordgubbsinfuserad rom

Dela jordgubbarna på hälften och lägg i en glasburk med lock. Om färska jordgubbar inte är i säsong funkar det utmärkt med frysta. Tillsätt ljus rom. Låt stå i cirka ett dygn i rumstemperatur. Sila av jordgubbarna och förvara i kylen.

Vaniljsockerlag

Gör en vanlig sockerlag genom att lösa upp lika delar socker och vatten i en kastrull på spisen. Dela sedan en vaniljstång på längden och skrapa ur innanmätet i sockerlagen. Lägg även i resterna av stången. Låt sockerlagen stå och dra i några timmar innan Du använder den. Sila av vaniljstången och förvara sockerlagen i kylen.

Klarifiering

Mät upp jordgubbsinfuserad rom, punsch, färskpressad citronjuice och vaniljsockerlag utifrån hur många drinkar som ska göras. Häll ingredienserna i en bunke eller tillbringare där allt får plats. Tillsätt mjölken och rör om lite lätt så att hela blandningen skär sig. När blandningen har skurit sig ska den se lite grynig och grötliknande ut. Sila blandningen genom kaffefilter så att Du får en helt klar vätska. De första dropparna har en tendens att vara lite grumliga, så om Du vill ha en helt klar drink kan Du byta behållare efter att några droppar kommit igenom. De grumliga dropparna kan Du sedan hälla tillbaka i kaffefiltret för att inte låta dem gå till spillo. När all vätska har silats genom kaffefiltret (vilket kan ta några timmar) är drinken redo att serveras. Blandningen kan utan problem förvaras på flaska i kylskåp i minst en vecka och sannolikt mycket längre än så.

Drinken

Placera en stor isbit i ett Old Fashionedglas. Häll den färdigblandade drinken över isen. Toppa drinken med ett tunt lager lättvispad grädde. Grädden ska vara rinnig, men lite luftigare än helt ovispad grädde så att den lägger sig på toppen av drinken. Garnera med torkat jordgubbspulver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Gösta på Din 80 årsdag