Klassisk ärtsoppa tillhör svensk husmanskost. Krydda ärtsoppan med timjan eller mejram och rimmat fläsk. Gott och lättlagat, gör gärna dubbelt sats och lägg i frysen.
Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt cirka 12 timmar. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta. Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad. Häll på vatten. Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka cirka 1 timme. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Späd soppan med mer vatten eller buljong om den är för tjock. Smaka av med mer timjan eller mejram och eventuellt salt. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan.
4 portioner
333⅓ gr torkade gula ärter
Vatten
⅔ gul lök
333⅓ gr rimmat fläsk i bit
1⅓ tärning köttbuljong
1⅓ tsk torkad timjan eller mejram
⅔ lagerblad
Salt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar