måndag 29 juli 2024

Ärtsoppa med rimmat fläsk

Klassisk ärtsoppa tillhör svensk husmanskost. Krydda ärtsoppan med timjan eller mejram och rimmat fläsk. Gott och lättlagat, gör gärna dubbelt sats och lägg i frysen.

Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt cirka 12 timmar. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta. Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad. Häll på vatten. Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka cirka 1 timme. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Späd soppan med mer vatten eller buljong om den är för tjock. Smaka av med mer timjan eller mejram och eventuellt salt. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan.

4 portioner

333⅓ gr torkade gula ärter

Vatten

⅔ gul lök

333⅓ gr rimmat fläsk i bit

1⅓ tärning köttbuljong

1⅓ tsk torkad timjan eller mejram

⅔ lagerblad

Salt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar