Det är vanligt att personer med IBS blir hjälpta av att skära ner på livsmedel som innehåller gluten eller laktos. Svårsmält och gasbildande mat kan också ställa till med problem. Vi går igenom mat att undvika vid IBS, och hur Du kartlägger mat Du mår bra av med en matdagbok.
Nyckeln till att lindra symtomen vid IBS är att hitta den kost som passar Dig bäst. Det kan vara svårt att veta exakt vilken mat det är, särskilt om Du haft besvär länge. Du kanske vant Dig vid att nästan alltid få symtom när Du ätit.
Även om det är individuellt vad som förvärrar symtomen så finns det mat som många med IBS reagerar på.
Det är t ex:
Starkt kryddad mat
Mycket kaffe
Fet mat
Alkohol
Kolsyrade drycker
Hela bitar av rött kött
Större mängder bönor, linser och ärtor
Lök och vitlök
Livsmedel som innehåller stora mängder gluten
Komjölk och andra livsmedel som innehåller mycket laktos
Mat som ofta fungerar bra vid IBS:
Potatis, ris och quinoa är bra kolhydrater
Grönsaker som zucchini, grönsallad, morot, tomat, paprika och spenat tolereras ofta väl
Frukt och bär som banan, apelsin, kiwi, blåbär, hallon och jordgubbar
Proteiner som kyckling, kalkon och fisk är bra alternativ
Ostar som fetaost, mozzarella och halloumi brukar fungera i lagom mängd
Spannmål som havregryn, ris och quinoa är milda för magen
Laktosfri mjölk, filmjölk och youghurt
Glutenfria livsmedel.
FODMAP är ett samlingsnamn på vissa typer av kolhydrater som kan irritera tarmen och förvärra symtomen hos personer med känslig tarm eller tarmsjukdomar, t ex i form av mer gaser, magknip, diarré eller förstoppning.
Det är en förkortning av Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider And Polyoer, FODMAP.
Här är exempel på livsmedel som ingår:
Oligosackarider, t ex vete, bönor, ärtor, linser och lök
Disackarider, främst laktos från komjölk och getmjölk. De flesta klarar små mängder mjölk, men större mängder än 50 ml kan ge magproblem
Monosackarider, främst fruktos som finns naturligt i frukt och honung. Exempel på livsmedel i den här gruppen är äpplen, honung, sockerärtor
Polyoler, finns i naturligt i stenfrukter och vissa grönsaker, samt förekommer som sötningsmedel (sorbitol och xylitol). Exempel på livsmedel i gruppen är persikor, plommon, svamp, blomkål, sockerfritt godis
Vad som fungerar och inte fungerar vid IBS är individuellt. Många blir hjälpta av att äta enligt FODMAP, men det är en relativt komplex diet som tar tid att utforma.
En FODMAP-diet går till så att Du först helt utesluter FODMAP-livsmedel från Din kost i ett antal veckor. Sen provar Du att långsamt tillsätta olika typer av FODMAP-livsmedel, och ser vad som händer. Du noterar Dina symtom och Ditt mående i en matdagbok. På det sättet kan Du lära Dig vilka livsmedel som ger Dig symtom. När Du kartlagt vilka livsmedel som Du inte mår bra av kan Du skräddarsy Din kost.
Om Du vill prova att äta enligt FODMAP rekommenderas att Du tar hjälp av en dietist.
Oavsett vilken diet Du provar för att lindra IBS så är det värdefullt att föra en matdagbok. Skriv ner alla livsmedel Du äter vid varje måltid. Anteckna också Dina symtom efter måltiden.
Gör gärna olika kolumner så det blir lättare att se mönster, t ex:
Datum och tid på dagen
Livsmedel och mängd
Symtom efter måltiden
Skatta hur Du mådde från 1-10 där 1 är uselt och 10 är toppen
Din avföring enligt Bristolskalan
Få en läkarbedömning av symtomen
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal
Ta gärna hjälp av en dietist för att analysera Din matdagbok, och få tips på hur Du skräddarsyr Din kost för att må så bra som möjligt. Vårdcentralen har dietister som Du kan vända Dig till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar