Bruna bönor med fläsk är riktigt ordentlig husmanskost. Bönorna smaksätts med sirap och ättika. Det salta krispiga fläsket är det självklara valet att servera till bruna bönor. Den bästa måltidsdrycken till detta är såklart ett glas iskall mjölk.
Skölj bönorna och lägg dem i en bunke. Häll på med vatten så det täcker. Ställ svalt cirka 12 timmar. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Låt rinna av. Lägg bönorna i en kastrull och häll på vatten. Tillsätt salt. Koka på svag värme under lock tills bönorna är mjuka 1-1 ½ timme. Smaksätt med sirap, ättikssprit och eventuellt lite salt. Rör ut potatismjölet med kallt vatten Rör ne i bönorna och låt koka upp. Stek fläsket knaprigt.
10 portioner
750 gr bruna bönor
Vatten
2½ tsk salt
2½ msk sirap
2½ msk ättiksprit 12%
2½ msk potatismjöl
5 msk vatten
Till servering:
1 000 gr rimmat sidfläsk, skivat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar