Den här goda lökpajen innehåller tre sorters lök, cheddar och Kesella kvarg. Den passar alldeles utmärkt att servera när det vankas kräftskiva. Om Du haft lyckan att hitta kantareller passar de utmärkt att smörsteka och toppa pajen med. Lika god att äta varm som ljummen.
Värm ugnen till 200°. Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter, eventuellt med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel. Låt vila i frysen cirka 15 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Strimla purjolöken. Skala och skiva rödlök och vitlök. Lägg undan lite rödlök till garnering. Stek löken mjuk i smör- och rapsolja. Låt svalna. Finhacka färsk timjan. Vispa ihop kvarg, ägg, cheddar, timjan, paprikapulver och salt. Rör ner den stekta löken och blanda väl. Häll fyllningen i pajskalet. Dekorera med den sparade rödlöken. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Receptet gäller för 8 bufféportioner
3 dl vetemjöl
125 gr smör
1- 2 msk vatten
Fyllning:
1 purjolök
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör- och rapsolja
½ kruka färsk timjan
250 gr Kesella kvarg
2 ägg
150 gr riven ost
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar