tisdag 21 januari 2025

Randig chokladterrin, rostad krisp och vaniljkräm

Lyxig chokladterrin som är väl värd mödan, den är inte svår men tar en stund att göra. Servera chokladterrinen med hemlagad, ljuvlig vaniljkräm och rostade, krispiga frön och nötter.

Värm 2 dl grädde och smält den mörka chokladen i den. Häll smeten i en plastad avlång form cirka 1½ liter och låt stelna. Värm 1½ dl grädde och smält den ljusa chokladen i den. Häll i formen och låt stelna. Värm 1 dl grädde och smält den vita chokladen i den. Häll i formen. Låt terrinen stå över natten så att den stelnar ordentligt. Rosta nötter, pumpa- och solroskärnor i en torr varm stekpanna cirka 5 minuter. Sikta över florsocker mot slutet. Låt svalna och hacka grovt. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen. Vispa med elvisp till krämig konsistens. Skär skivor av terrinen med varm kniv. Servera med vaniljkräm, rostad krisp och hallon. Garnera med citronmeliss.

Receptet gäller för 20 skivor

4½ dl vispgrädde

300 gr mörk choklad

300 gr ljus choklad

300 gr vit choklad

Rostad krisp:

½ dl hackade hasselnötter

2 msk pumpskärnor

1 msk solroskärnor

1 msk florsocker

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

1 dl Smetana

1 dl vispgrädde

2 msk florsocker

Hallon

Citronmeliss



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vodka Martini

Vodka Martini är en klassisk och elegant cocktail. Den anses av många vara en lite tråkigare variant av Dry Martini, men så behöver inte var...