Fortsätt till huvudinnehåll

Toaletter för miljoner försvinner från Stockholm

Stockholm byggde moderna offentliga toaletter för 46 miljoner kronor. Nu ska de flesta ersättas, trots att de fungerar.

Av Stockholms totalt 95 offentliga toaletter går avtalen på 81 ut nästa år, och därmed ska de flyttas. Det rapporterar Mitti.

66 av toaletterna ägs av reklamföretaget JC Decaux, som 2014 ingick i avtal med Stockholm stad. JC Decaux fick ägarskap av toaletterna i utbyte mot 350 reklamplatser i Stockholm. Efter en sprucken budget landade priset för affären på 46 miljoner.

Nu är beskedet att bottenplattorna på toaletterna måste rivas för en kostnad på 20 miljoner kronor. Detta eftersom avtalet inte kan förlängas och toaletterna inte kan köpas ut. Istället flyttas toaletterna från Stockholm. Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) skyller problemet på Alliansstyret för tio år sedan.

I efterhand är det uppenbart att ett annat upplägg hade varit bättre, säger Strömgren till Mitti.

Nu har beslut tagits att bygga nya toaletter, där staden i stället tar på sig den ekonomiska risken men också får intäkter för reklam. Fler toaletter ska också kosta att använda.

Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) beskyller i stället det nuvarande rödgröna styret för att lägga dyrbara skattepengar på att plocka bort moderna toaletter. Han menar att Stockholm kan bli utan dylika toaletter under flera år.

Efter mycket jobb ska fungerande toaletter försvinna. Vi får färre, sämre och dyrare toaletter, säger Dennis Wedin (M) till Mitti.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp