Fortsätt till huvudinnehåll

Efter festivalkaoset, fler poliser kallas in

Tumult och kaos. Förra årets eritreanska kulturfestival kantades av våld och oroligheter. Inför årets festival har säkerheten skärpts.

Flera hundra regimkritiska demonstranter stormade förra årets festival. För att öka säkerheten inför årets evenemang, som inleds på torsdag på Järvafältet norr om Stockholm, har polisen arbetat på flera sätt.

Bland annat kommer området att kamerabevakas och polisresurser från hela landet har kallats in.

Man gör annorlunda i år och det innebär bland annat att vi kommer att ha fler poliser, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Polisen har även beslutat att avslå motdemonstranternas val av plats som nu ska hållas längre bort, på andra sidan E18 i förhållande till festivalen.

Det är väldigt viktigt. Om det är större distans så blir det också lättare för polisen att hålla grupperingarna avskilda från varandra, säger Rebecca Landberg. Stenar kastades

Förra året kastades stenar och andra föremål och tält och bilar sattes i brand. Över 50 personer skadades och nära 140 personer frihetsberövades. I en utvärdering från förra året kom polisen fram till att man inte hade väntat sig den omfattningen av våld, enligt Rebecca Landberg.

Man var inte förberedd på att det skulle komma så många motdemonstranter med det våldskapital som var på platsen, säger Rebecca Landberg.

Hon uppger också att det är svårt att avgöra hur många demonstranter respektive besökare som väntas närvara i år, men att polisen känner sig trygga i sitt säkerhetsarbete.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp