Fortsätt till huvudinnehåll

Ny HIV-medicin ger totalt skydd

Ett genombrott i kampen mot HIV bland unga kvinnor i Afrika är nära. En stor nypublicerad studie redovisade ett totalt skydd mot HIV av ett läkemedel som ges som två injektioner per år.

Men läkemedelsbolagets prissättning blir ett hinder för tillgängligheten.

Preliminära resultat presenterades tidigare i år, men nu har studien publicerats i tidskriften The New England Journal of Medicine, och imponerar på statsepidemiologen Magnus Gisslén.

Detta är en jätteviktig studie med mycket fina resultat, säger han till Dagens Medicin.

Det är det nya läkemedlet Sunleca (lenacapavir) har getts till unga kvinnor i Uganda och Sydafrika och visar på ett bra skydd mot att smittas med HIV.

Lenacapavir ges som injektion var sjätte månad och ingen av de 2 134 kvinnorna som behandlades med läkemedlet infekterades under studien. Däremot smittades 1,5% respektive 1,8% av dem som i stället behandlades med de dagliga tabletterna Truvada eller Descovy i samma studie.

Resultatet är väldigt viktigt för möjligheten att i ett bredare perspektiv förebygga HIV i utvecklingsländer. Behandlingen såg också ut att sakna nämnvärda biverkningar, säger Gisslén.

Men lenacapavir är ett mycket dyrt läkemedel. Två injektionstillfällen per år kostar totalt omkring 420 000 kronor. Sedan tillkommer en startbehandling med tabletter som kostar nästan 29 000 kronor.

Kostnaden är en stor utmaning, men jag hoppas att priset kommer att kunna sänkas så att behandlingen kan erbjudas i delar av världen med hög förekomst av HIV, säger Magnus Gisslén.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp