torsdag 25 juli 2024

Ny HIV-medicin ger totalt skydd

Ett genombrott i kampen mot HIV bland unga kvinnor i Afrika är nära. En stor nypublicerad studie redovisade ett totalt skydd mot HIV av ett läkemedel som ges som två injektioner per år.

Men läkemedelsbolagets prissättning blir ett hinder för tillgängligheten.

Preliminära resultat presenterades tidigare i år, men nu har studien publicerats i tidskriften The New England Journal of Medicine, och imponerar på statsepidemiologen Magnus Gisslén.

Detta är en jätteviktig studie med mycket fina resultat, säger han till Dagens Medicin.

Det är det nya läkemedlet Sunleca (lenacapavir) har getts till unga kvinnor i Uganda och Sydafrika och visar på ett bra skydd mot att smittas med HIV.

Lenacapavir ges som injektion var sjätte månad och ingen av de 2 134 kvinnorna som behandlades med läkemedlet infekterades under studien. Däremot smittades 1,5% respektive 1,8% av dem som i stället behandlades med de dagliga tabletterna Truvada eller Descovy i samma studie.

Resultatet är väldigt viktigt för möjligheten att i ett bredare perspektiv förebygga HIV i utvecklingsländer. Behandlingen såg också ut att sakna nämnvärda biverkningar, säger Gisslén.

Men lenacapavir är ett mycket dyrt läkemedel. Två injektionstillfällen per år kostar totalt omkring 420 000 kronor. Sedan tillkommer en startbehandling med tabletter som kostar nästan 29 000 kronor.

Kostnaden är en stor utmaning, men jag hoppas att priset kommer att kunna sänkas så att behandlingen kan erbjudas i delar av världen med hög förekomst av HIV, säger Magnus Gisslén.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar