Fortsätt till huvudinnehåll

Den bästa aktiviteten är den som blir av

Cirka 600 000 personer som lever i Sverige idag har någon gång fått en cancerdiagnos, nästan hälften av dem har fått diagnosen de senaste fem åren.

Man kan bli skrämd om man börjar från noll och ska följa rekommendationerna, men den bästa aktivitet är den som blir av och lite är bättre än inget, säger Stephanie Bonn, ordförande i Njurcancerföreningen och docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet.

Stephanie Bonn, som är nutritionist i botten, föreläste om fysisk aktivitet och kost på en ”Må-bra-lunch” arrangerad av Njurcancerföreningen. Hon konstaterar att det är många, och allt fler, som påverkas av en cancerdiagnos bland annat för att vi är fler som lever längre. Av den dryga halvmiljonen personer i Sverige idag som någon gång fått cancer har cirka 13 000 fått en njurcancerdiagnos.

Rekommendationerna för fysisk aktivitet skiljer sig inte under en cancersjukdom jämfört med vad som anges för friska personer. Vuxna rekommenderas vara regelbundet fysiskt aktiva och minska sitt stillasittande. Minst 150–300 minuter aktivitet på måttlig intensitetsnivå eller minst 75–150 minuter av hög intensitet, samt muskelstärkande aktiviteter 2-3 gånger per vecka är rekommendationen från Folkhälsomyndigheten. 

Men sen kan man befinna sig i en annan situation och då får man börja där man är. Men effekterna finns oavsett vilka steg vi tar, det finns ingen tvekan om att fysisk aktivitet är bra, konstaterar Stephanie Bonn.

Några positiva effekter av fysisk aktivitet under en cancerbehandling:

Bättre kondition

Mer muskelstyrka

Mindre besvär med illamående, minskad matlust och förstoppning

Mindre trötthet och bättre sömn

Ett lika givet samband mellan fysisk aktivitet och positiva effekter, finns inte när det gäller kosten eftersom många faktorer spelar in.

Kosten är väldigt komplex, men generellt är rekommendationerna vid cancersjukdom samma som för den övriga populationen, vilket betyder en varierad kost rik på frukt och grönsaker, fullkorn, fiber, vegetabiliskt fetter, mejeriprodukter, nötter, fisk och skaldjur, baljväxter och ett minskat intag av salt samt rött och processat kött, berättar Stephanie Bonn. Minskad aptit är dock vanligt under cancerbehandling och då kan man behöva tänka extra mycket på att få i sig tillräckligt med energi.

Kostråden kan också skilja sig om man har en annan sjukdom, då ska man rådgöra med sin behandlande läkare eller dietist, säger Stephanie Bonn.

I observationsstudier bland canceröverlevare med prostata- och bröstcancer, med hög följsamhet till medelhavskost, så minskade dödligheten med 22 respektive 13%.

Jag skulle också vilja slå ett slag för nordisk kost, den är lik medelhavskosten men har mer rotfrukter, bär och rapsolja istället för olivolja och den har i litteraturen positiva effekter, konstaterar Stephanie Bonn. Mer om de nordiska näringsrekommendationerna



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp