Fortsätt till huvudinnehåll

Dyster prognos för surströmmingen, även i år

I flera år har det rapporterats om kris för strömmingen och det här året är inget undantag.

Vi har fått ställa om enormt de här åren för att överleva, säger Jan Söderström, ägare av Oskars surströmming.

Om en knapp månad är det surströmmingspremiär. Men det lär bli huggsexa om burkarna. Igen.

Jan Söderström har länge drivit surströmmingssalteriet i Sundsvall. Han är inte nöjd med lagret i år trots att det är något större än i fjol.

Våra fiskare kämpar intensivt och försöker få ihop det. Därför är det svårt att säga om det är bättre, jag tror att det egentligen är ungefär samma.

När det begav sig tog salteriet emot 100 ton strömming. I år förbereder man runt 25-30 ton surströmming.

Hans Frölander är yrkesfiskare i Timrå. Även han märker av bristen på den silvriga fisken.

Det är som förra året, det är för lite strömming, säger han.

Enligt de båda beror bristen på det storskaliga industrifisket. Det är EU som gemensamt beslutar om en kvot för hur mycket strömming man får fiska i haven.

Helst ska det nog nollas några år. Så att strömmingen får återhämta sig och växa till. Det borde nog vara totalstopp egentligen, anser Jan Söderström.

Om de låga antalen fortsätter blir det omöjligt för honom att fortsätta sin verksamhet.

Vi har fått ställa om enormt de här åren för att överleva. I år har det gått bra, men jag vet ingenting om nästa år. Det är ju det som är ovissheten, man vet inte om man går i land överhuvudtaget.

I höstas sänkte man fiskekvoterna i Bottenhavet och Bottenviken från 80 000 ton till 55  000 ton.

Det jag är mest orolig för är att de tar upp laxmaten. Lax äter strömming, det blir mindre lax. Jag ser ingen ljusning, säger Hans Frölander.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp