Blinier, eller ryska boveteplättar, är en underbar rätt att servera vid festligare tillfällen. Toppa dessa nystekta blinier med krämig smetana, salt rom och krispig rödlök.
Dela äggen i gula och vita. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Rör ut jästen i hälften av mjölken. Vispa ner båda mjölsorterna, äggulorna, resterande mjölk och salt. Vispa slätt. Låt jäsa övertäckt cirka 1 timme i rumstemperatur. Blanda i gräddfil. Vispa äggvitorn till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Grädda blinierna i omgångar smör i en stekpanna eller i ett plättlagg. Finhacka rödlöken. Vipsa upp smetanan. Skär citronen i klyftor. Servera blinier med smetana, rödlök, dill, rom och citronklyftor.
10 portioner
5 ägg
⅝ paket jäst
10 dl standardmjölk
7½ dl bovetemjöl
5 dl vetemjöl
5 krm salt
2½ dl gräddfil eller crème fraiche
62½ gr smör
Tillbehör:
2½ dl Smetana
2½ liten rödlök
125 gr löjrom
2½ citron
Dillvippor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar