fredag 26 juli 2024

Blinier

Blinier, eller ryska boveteplättar, är en underbar rätt att servera vid festligare tillfällen. Toppa dessa nystekta blinier med krämig smetana, salt rom och krispig rödlök.

Dela äggen i gula och vita. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Rör ut jästen i hälften av mjölken. Vispa ner båda mjölsorterna, äggulorna, resterande mjölk och salt. Vispa slätt. Låt jäsa övertäckt cirka 1 timme i rumstemperatur. Blanda i gräddfil. Vispa äggvitorn till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Grädda blinierna i omgångar smör i en stekpanna eller i ett plättlagg. Finhacka rödlöken. Vipsa upp smetanan. Skär citronen i klyftor. Servera blinier med smetana, rödlök, dill, rom och citronklyftor.

10 portioner

5 ägg

⅝ paket jäst

10 dl standardmjölk

7½ dl bovetemjöl

5 dl vetemjöl

5 krm salt

2½ dl gräddfil eller crème fraiche

62½ gr smör

Tillbehör:

2½ dl Smetana

2½ liten rödlök

125 gr löjrom

2½ citron

Dillvippor



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar