Fortsätt till huvudinnehåll

Mellanblödningar och blodblandade flytningar

Mellanblödningar är blödningar som kommer mellan mensen. En mellanblödning kan vara brun, röd eller som en flytning blandad med blod.

Det är vanligt att blöda lite dagarna precis före och efter mensen. Du kan också blöda lite när Du har ägglossning. Det beror oftast inte på något som är fel.

Du som är ung kan också läsa om mellanblödningar på UMO.

Mellanblödningar kan ibland vara ett symtom på en könssjukdom eller en annan infektion i underlivet. Klamydia är en könssjukdom som kan ge mellanblödningar.

Cellförändringar på livmodertappen kan ibland göra att man får mellanblödningar.

Du kan också få oregelbundna blödningar om menscykeln rubbas så att mensen inte kommer när den ska. Det kan hända om Du t ex mår dåligt eller går ner i vikt väldigt mycket.

Preventivmedel som innehåller hormoner kan ge blödningar som kallas genombrottsblödningar. De kommer oftast de första månaderna som Du använder läkemedlet. Du kan få sådana blödningar om Du använder p-piller, minipiller eller mellanpiller och glömmer att ta en tablett. Akut-p-piller kan också ge sådana blödningar någon eller några dagar efter att Du har tagit pillret.

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om något av följande stämmer in på Dig:

Du blöder under eller efter slidsamlag. Det kan vara tecken på cellförändringar på livmoderhalsen. Då behöver Du lämna ett cellprov

Du har använt samma preventivmedel med hormoner i tre månader och har mellanblödningar

Du har haft oskyddat sex med någon och misstänker att Du kan ha fått en könssjukdom

Du har blödningar när Du inte ska ha mens och vet inte vad de beror på

Kontakta en gynekologisk mottagning om Du får en blödning när Du är i klimakteriet och inte har haft blödningar på ett år.

Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in. 

Du som går i grundskolan eller på gymnasiet kan kontakta elevhälsan.

Du kan också kontakta en ungdomsmottagning. Dit kan Du gå om Du är 12 eller 13 år tills Du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar.

Ring telefonnummer 1177 om Du behöver sjukvårdsrådgivning. Då får Du hjälp att bedöma Dina symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du har mellanblödningar, ont i magen och feber.

Vilken behandling Du behöver beror på orsaken till mellanblödningen.

Du kan behöva byta preventivmedel om mellanblödningen beror på Dina preventivmedel.

Du behöver behandla infektionen om mellanblödningen beror på en könssjukdom.

Är det cellförändringar på livmodertappen som ger Dig blödningar måste dessa utredas och behandlas.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp