Fortsätt till huvudinnehåll

Äggledarinflammation

Äggledarinflammation gör ofta att Du får ont i magen, rikligare flytningar och ibland feber. Den vanligaste orsaken är könssjukdomar, t ex klamydia och gonorré. Du behöver få behandling med antibiotika om Du har äggledarinflammation.

Det är vanligt att äggledarinflammation ger ett eller flera av följande symtom:

Du har rikligare, ibland illaluktande flytningar som kan vara vita, gula eller gröna

Du har väldigt ont i nedre delen av magen

Du upplever en tyngdkänsla i underlivet

Det svider när Du kissar

Du känner Dig kissnödig fast Du har kissat nyligen

Du kan också ha feber och känna Dig trött

Du kan också få mer otydliga symtom som kommer då och då och är lindriga. Symtomen kan vara en lätt molande värk i nedre delen av magen och ibland även ont i korsryggen.

Äggledarinflammation kan alltså ge väldigt otydliga symtom, bara ett av ovanstående symtom eller flera av de här symtomen.

Kontakta en gynekologisk mottagning eller vårdcentral om Du har symtom som kan tyda på äggledarinflammation.

Kontakta genast en gynekologisk mottagning, vårdcentral eller jouröppen mottagning om Du har ett eller flera av följande symtom:

Du har väldigt ont i nedre delen av magen

Du har kraftiga flytningar och feber

Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Äggledarna är två tunna rör som går från övre delen av livmodern. Längst ut är äggledarna flikiga för att kunna fånga upp ägg från äggstockarna vid ägglossning.

Den vanligaste orsaken till äggledarinflammation är könssjukdomar, t ex klamydia och gonorré.

Du kan också få äggledarinflammation efter en abort eller om Du har fått en kopparspiral eller en hormonspiral insatt, men det är ovanligt.

Du kan få en infektion i livmodern om Du har fått ett missfall. Den infektionen kan sedan sprida sig till äggledarna och orsaka en äggledarinflammation, men det är mycket ovanligt.

Äggledarinflammation är en vanlig infektion hos unga personer. Sjukdomen är mindre vanlig efter klimakteriet.

Du kan inte förebygga själva äggledarinflammationen, men Du kan förebygga infektionen som ger äggledarinflammationen. Det kan Du göra genom att ha säkrare sex, som att använda kondom vid vaginala samlag och slicklapp om Du har munsex.

Du som har väldigt ont i magen, kraftiga flytningar och eventuellt feber behöver bli undersökt genom en gynekologisk undersökning. I samband med den undersökningen kan prover från underlivet tas. Ibland kan Du också få lämna blodprov för att läkaren ska kunna se om Du har någon könssjukdom, som HIV eller hepatit B.

Du som har molande värk i nedre delen av magen eller ont i musklerna eller skelettet får testa Dig för könssjukdomar. Ibland behöver Du lämna ett urinprov, och därför kan det vara bra om Du väntar med att kissa tills Du träffar barnmorskan eller läkaren.

Det är ovanligt, men ibland kan det även vara nödvändigt att göra en titthålsundersökning för att utesluta andra sjukdomar.

Äggledarinflammation behandlas med antibiotika. Du som har väldigt ont i magen kan få receptfria smärtstillande läkemedel. Du kan också få receptfria inflammationsdämpande läkemedel.

Vissa personer får varbölder i äggledarna av inflammationen. Då kan Du behöva bli opererad.

Ha inte vaginala samlag, anala samlag eller munsex under tiden som du behandlas med antibiotika. Den Du har sex med behöver testas och eventuellt behandlas om han/hon har någon könssjukdom. Annars kan sjukdomen överföras fram och tillbaka mellan Er.

Äggledarinflammation kan öka risken för utomkvedshavandeskap. Utomkvedshavandeskap innebär att det befruktade ägget börjar växa utanför livmodern.

Äggledarinflammation kan också göra det svårare att bli gravid. Det beror på att inflammationen skapar ärr i äggledarna. De här ärren kan göra att ett befruktat ägg inte kan ta sig genom äggledaren för att komma till livmodern och kunna växa där. Ärren kan också göra att spermierna inte kan komma fram till ägget och befrukta det.

Snabb behandling med antibiotika minskar de här riskerna.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp