Fortsätt till huvudinnehåll

Så motverkar Du vätskebrist och uttorkning

Vid varmt väder, magsjuka eller hård träning kan Du drabbas av uttorkning. 

Du kan drabbas av vätskebrist eller uttorkning när Din kropp gör av med mer vätska än vad Du tillför den. Det kan t ex ske vid värme, magsjuka då man kräks och/eller har diarré eller vid hård träning när det är varmt. Vätskebrist kan vara potentiellt livsfarligt, särskilt vad gäller små barn och äldre sköra individer, men genom att tillföra vätska till kroppen kan förloppet hävas i tid.

Det är viktigt att dricka mycket vid varmt väder och att vara uppmärksam på tecken på vätskebrist. Det gäller ung som gammal.

Vid magsjuka är det bra att försöka dricka små mängder ofta. När Du kräks eller har diarré förlorar Du viktiga salter och mineraler, därför kan vätskeersättning vara ett bra alternativ. 

Symptom vid vätskebrist:

Huvudvärk

Koncentrationssvårigheter

Ökad törst

Du kissar mindre och kisset har en mörk färg

Muntorrhet

Trötthet

Matthet och svaghet

Förstoppning

Torr, kliande hud

Vätskebrist hos barn kan visa sig genom att barnet blir tyst, apatisk, får insjunkna ögon eller insjunken fontanell.

Ju värre vätskebristen är, desto värre och tydligare visar sig symptomen. Vid kraftig uttorkning kan Du få hög puls, förvirring och medvetslöshet som symptom. Då behöver du omedelbar sjukvård.

Det kan ibland vara svårt att veta om man drabbats av vätskebrist, men om att alltid tänka på att dricka mer än Du vanligtvis gör om det är varmt ute, samt att vara uppmärksam på om Du kissar mindre än vanligt. Du kan också ha för vana att alltid ha vätskeersättning hemma, eller ingredienser till att göra Din egen. 

Du kan köpa färdig vätskeersättning på apoteket, eller göra egen genom att blanda 1 liter kokat, avsvalnat vatten med 2 msk socker och 1 tsk salt.

Om Du har symptom som huvudvärk och minskad urinmängd kan Du försöka återställa vätskebalansen genom att dricka mycket vatten eller vätskeersättning. Då brukar symptomen gå över av sig själv. Men om ett barn visar tecken på vätskebrist eller om en äldre person har symptom som yrsel och förvirring ska Du direkt uppsöka fysisk sjukvård.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp