söndag 21 juli 2024

Nu ökar spridningen av mpox (apkoppor)

Statistiken visar att spridningen av mpox, tidigare kallat apkoppor, har ökat igen. Ökningen sker framför allt i Stockholm. De flesta som smittas är ovaccinerade. Personer som är i riskgrupp uppmanas att se till att ta vaccin. De som fått en dos bör se till att få sin andra dos.

Mpox kallades tidigare apkoppor och orsakas av ett virus som först upptäcktes hos apor, men senare har hittats hos olika typer av gnagare. Viruset som orsakar sjukdomen tillhör samma virusfamilj som smittkoppor. Fram till 2022 spreds mpox främst från djur till människa. Infektionen kunde också spridas mellan människor men det var ovanligt.

Från 2022 har mpox börjat spridas globalt, huvudsakligen sexuellt bland män som har sex med män. Sedan april i år har mpox börjat spridas på nytt i Sverige, främst i Stockholm, efter ett längre uppehåll utan spridning. Alla som smittats hittills är vuxna män. De har smittats i Sverige, och majoriteten är inte vaccinerade.

Viruset finns främst i slemhinnor och kroppsvätskor som saliv, slidsekret och sperma. Smittan kan spridas vid alla sorters sex, samt av kyssar och nära hudkontakt.

Viruset finns också i vätskan i blåsorna som bildas. Mpox kan därför spridas ickesexuellt vid nära fysisk kontakt med en smittad, och det har förekommit smitta via sängkläder, handdukar och sexleksaker.

Symtomen på mpox kommer 6 till 21 dagar efter att du smittats och inkluderar bland annat blåsor/sår som förekommer:

I ansiktet

I och runt munnen

På bålen

På armar och händer, fötter och ben

På eller runt könsorgan och analöppning

I ljumskarna.

Utslagen går igenom olika stadier, från fläckar och blåsor till sårskorpor som så småningom faller av. Blåsorna kan göra väldigt ont, men läker oftast av sig själva på två till fyra veckor. Andra symtom är t ex  feber, svullna lymfkörtlar, diarré och att det gör ont i huvudet och musklerna.

Provtagning finns som kan visa om en person är smittad. Gratis vaccin finns för personer som kan ha blivit smittade (inom fyra dygn från smittotillfället), och till riskgrupper för att förebygga smitta. 

Det gäller:

Män och transpersoner som har sex med män och har ökad risk för mpox, t ex har flera eller nya sexuella kontakter

Personer som har sex med män mot ersättning

Personer som läkare bedömt behöver vaccination, eller som ansvarig chef med miljöansvar bedömt behöver vaccination (t ex viss labpersonal)

Personer som har nära kontakt med någon som är smittad. Det gäller t ex barn eller andra i samma hushåll

Du kan minska risken att smittas av mpox genom att:

Undvika nära kontakt med smittade personer

Undvika att ha många sexuella kontakter

Vara försiktig vid nya sexuella kontakter. Tänk på att det inte räcker att använda kondom, eftersom Du kan smittas av kyssar och nära hudkontakt

Ta vaccin om Du utsatts för smitta eller om Du tillhör riskgrupp. Vaccinationen är gratis

Mpox ingår i smittskyddslagen. Det gör att om Du får symtom som kan vara mpox är Du tvungen att söka vård för att bli testad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

År 1800-1899

1800 1800, var ett undantaget normalår som började en onsdag i den gregorianska kalendern och ett skottår som började en söndag i den julian...