Fortsätt till huvudinnehåll

Nu ökar spridningen av mpox (apkoppor)

Statistiken visar att spridningen av mpox, tidigare kallat apkoppor, har ökat igen. Ökningen sker framför allt i Stockholm. De flesta som smittas är ovaccinerade. Personer som är i riskgrupp uppmanas att se till att ta vaccin. De som fått en dos bör se till att få sin andra dos.

Mpox kallades tidigare apkoppor och orsakas av ett virus som först upptäcktes hos apor, men senare har hittats hos olika typer av gnagare. Viruset som orsakar sjukdomen tillhör samma virusfamilj som smittkoppor. Fram till 2022 spreds mpox främst från djur till människa. Infektionen kunde också spridas mellan människor men det var ovanligt.

Från 2022 har mpox börjat spridas globalt, huvudsakligen sexuellt bland män som har sex med män. Sedan april i år har mpox börjat spridas på nytt i Sverige, främst i Stockholm, efter ett längre uppehåll utan spridning. Alla som smittats hittills är vuxna män. De har smittats i Sverige, och majoriteten är inte vaccinerade.

Viruset finns främst i slemhinnor och kroppsvätskor som saliv, slidsekret och sperma. Smittan kan spridas vid alla sorters sex, samt av kyssar och nära hudkontakt.

Viruset finns också i vätskan i blåsorna som bildas. Mpox kan därför spridas ickesexuellt vid nära fysisk kontakt med en smittad, och det har förekommit smitta via sängkläder, handdukar och sexleksaker.

Symtomen på mpox kommer 6 till 21 dagar efter att du smittats och inkluderar bland annat blåsor/sår som förekommer:

I ansiktet

I och runt munnen

På bålen

På armar och händer, fötter och ben

På eller runt könsorgan och analöppning

I ljumskarna.

Utslagen går igenom olika stadier, från fläckar och blåsor till sårskorpor som så småningom faller av. Blåsorna kan göra väldigt ont, men läker oftast av sig själva på två till fyra veckor. Andra symtom är t ex  feber, svullna lymfkörtlar, diarré och att det gör ont i huvudet och musklerna.

Provtagning finns som kan visa om en person är smittad. Gratis vaccin finns för personer som kan ha blivit smittade (inom fyra dygn från smittotillfället), och till riskgrupper för att förebygga smitta. 

Det gäller:

Män och transpersoner som har sex med män och har ökad risk för mpox, t ex har flera eller nya sexuella kontakter

Personer som har sex med män mot ersättning

Personer som läkare bedömt behöver vaccination, eller som ansvarig chef med miljöansvar bedömt behöver vaccination (t ex viss labpersonal)

Personer som har nära kontakt med någon som är smittad. Det gäller t ex barn eller andra i samma hushåll

Du kan minska risken att smittas av mpox genom att:

Undvika nära kontakt med smittade personer

Undvika att ha många sexuella kontakter

Vara försiktig vid nya sexuella kontakter. Tänk på att det inte räcker att använda kondom, eftersom Du kan smittas av kyssar och nära hudkontakt

Ta vaccin om Du utsatts för smitta eller om Du tillhör riskgrupp. Vaccinationen är gratis

Mpox ingår i smittskyddslagen. Det gör att om Du får symtom som kan vara mpox är Du tvungen att söka vård för att bli testad



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp