Fortsätt till huvudinnehåll

SMHI varnar för skyfall, åska drar fram

Ett oväder med risk för både skyfall och åska drar in över Sverige på onsdagen, och tusentals blixtar har redan slagit ned.

SMHIs gula varning utökas till ett större område över södra Sverige.

Regnvädret och åska har redan dragit in över västkusten och Skåne. SMHI varnar för att stora mängder regn kan falla på kort tid, mellan 40 och 60 millimeter, vilket kan medföra att dagvattenbrunnar inte kan ta emot all nederbörd.

Det är risk för översvämning, och åska. Redan nu dundrar det på ganska bra. Nästan 19 000 blixtar hade registrerats vid lunchtid.

Det är ganska mycket, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI. Vissa räknas inte

Även om antalet troligen kommer att stiga under dagen, kan den slutgiltiga siffran bli lägre.

Vid sammanräkningen för hela dygnet sorteras vissa blixtar bort, de som sker mellan moln och de som inte når en viss styrka, säger hon.

Mest har det, hittills, regnat i Rångedala öster om Borås, 35,5 millimeter.

Statistiken kommer att kompletteras med mätstationer som bara rapporterar en till två gånger per dygn, säger Fougman. Svårt att spå

Just nu är det svårt att förutspå vilka områden som riskerar att drabbas hårdast av ovädret. Varningen gäller från södra Skåne upp till Leksand i norr och Nyköping i öst, från och med lunch till och med klockan 23:00 på kvällen.

Fronten med åska rör sig österut, men den har inte kommit så långt. De som har tagit del av vädret hittills har nog fått en hel del regn.

I Götaland varslade Västtrafik redan på tisdagen om inställda avgångar. Och på onsdagsmorgonen ställdes mycket riktigt flera tåg in på sträckorna Göteborg–Strömstad och Göteborg–Örebro. Även mellan Varberg och Uddevalla har avgångar ställts in både under onsdagen och torsdagsmorgonen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp