Fortsätt till huvudinnehåll

Moderaterna vill fördubbla polisens kameror

Moderaterna vill fördubbla antalet poliskameror till 5 000 under de kommande åren.

Vi vill massivt öka kameraövervakningen, säger statsminister Ulf Kristersson.

Kamerabevakning beskrivs som ett centralt verktyg för att förebygga och bekämpa brott.

Vi vet att där det finns kameror begås det inte brott, eller i varje fall minskar brottsligheten högst påtagligt, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Moderatförslaget som presenteras i Almedalen i Visby innebär dubbelt så många poliskameror jämfört med dagens mål på 2 500 i slutet av 2024.

Partiet sätter inget datum för när de 5 000 kamerorna ska vara på plats utan vill först ha en dialog med polisen.

Förslaget är heller inte förankrat i regeringen men Srömmer är övertygad om att ambitionen delas av alla samarbetspartier.

Detaljerna måste vi sätta tillsammans när vi förhandlar budgeten i höst, säger han.

Var kamerorna ska sättas upp blir polisens sak att avgöra.

Ulf Kristersson framhåller i sitt tal i Almedalen att integriteten är viktig, men anser inte att Moderaterna går för långt.

När mord förblir ouppklarade och vittnen inte vågar vittna, så kommer kamerorna göra livet tryggare för vanliga människor. Det kallar jag för integritet, säger han.

I talet, inför cirka 3 500 personer i publiken, lyfter Kristersson allt som regeringen gör för att bekämpa den grova kriminaliteten.

För några några veckor sedan inrättades till exempel den första visitationszonen i Norrköping och Kristersson säger att de boende gillade beslutet.

De sade så här, och jag ska citera, ”De som är kritiska kanske inte bor i dessa områden, men de skulle nog ändra sig om de visste hur det är”. Ska ta lyxprylar

På måndag blir det möjligt att vräka kriminella familjer och i november ska polisen få ta lyxprylar direkt från de kriminella gängen.

I december rivs också sekretessen så att polisen, skolan och socialtjänsten kan tala öppet med varandra om barn som är på väg att råka illa ut.

Nästa vecka presenterar regeringen en ny socialtjänstlag, som enligt statsministern innebär den största reformeringen av svensk socialpolitik på 40 år.

Barn får helt enkelt inte uppfostras rakt in i kriminalitet, för då kommer samhället att gripa in, säger Kristersson.

Statsministern hävdar samtidigt att oppositionen är oenig i “nästan alla” stora frågor.

Men en enda sak är de faktiskt överens om: att invandringen till Sverige ska öka igen. Där vet de vad de vill. Låt dem inte pröva.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp