Fortsätt till huvudinnehåll

Då går vi ut med en varning

Det är inte alltid som SMHIs väderprognoser slår helt rätt. Men det är inte vädret i sig som står i fokus vid en gul varning.

Det är egentligen konsekvenserna vi varnar för, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Under onsdagen gick SMHI ut med en gul varning för regn och åska över södra Sverige. Innan en varning skickas ut tittar myndigheten bland annat på datamodeller som beräknar hur mycket regn som kan komma.

Sedan väger vi ihop olika saker som är gynnsamt för att det ska bli som nu, som kraftig åska och stora regnmängder, säger Therese Fougman.

Tillsammans med länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns gränsvärden för när det kan väntas konsekvenser för samhällsviktiga funktioner.

I det här fallet såg vi det redan i går och vi har sett det komma i flera dagar. Beslut efter varning

Västtrafik varslade redan på tisdagen om inställda avgångar och på onsdagsmorgonen ställdes flera tågresor i Västsverige in. Men hur varningen påverkar företag är inget som SMHI förhåller sig till, säger Fougman.

Vi kan bara tala om hur förutsättningarna ser ut: Det här tror vi och här är riskerna med det väder som är antågande. Sedan får mottagaren fatta beslut om de ska köra. Varningar slår fel

Under 2023 hade SMHI en träffsäkerhet på 73% med sina varningar, enligt deras årsrapport. Det innebär att mer än var fjärde varning visade sig vara felaktig. 2022 var träffsäkerheten högre, 81%, men då gick myndigheten också ut med hälften så många varningar. Ökningen beror på att 2023 var ett intensivt väderår.

I de allra flesta fall blir det som vi har tänkt. Ibland missar vi, det händer. Det är fortfarande prognoser vi håller på med.

Men även om prognosen inte alltid slår in, är det inte främst vädret i sig som SMHI varnar för.

När vi ser att det riskerar att bli konsekvenser för samhällsviktiga funktioner så går vi ut med en varning, säger Fougman.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp