Fortsätt till huvudinnehåll

Bankrånaren mötte Gud, blev pastor

Det är aldrig för sent att förändra sitt liv och hitta en ny väg. Missa inte den här 73-åringens rafflande historia, från tung kriminell till Guds tjänare.

På 1980-talet var Tommy Holmberg, 73, djupt involverad i kriminella aktiviteter, inklusive bankrån och bedrägerier. Men hans liv tog en oväntad vändning när han mötte Gud och sin stora kärlek, Elisabeth, 69. I dag är Tommy en respekterad pastor.

Tommy Holmberg växte upp i Göteborg på 1950-talet, berättar han. Trots ett tryggt hem föll han tidigt in i kriminalitet och gjorde sitt första brott som 15–åring. Efter en tid som plåtslagare och syokonsulent blev han utbränd och sjukskriven, vilket ledde till ekonomiska problem och en kriminell bana.

I mitten av 1980-talet träffade Tommy Holmberg en bekant som var på permission från Kumlaanstalten. Det mötet blev avgörande.

Jag sa till honom att om han planerade ett bankrån, skulle jag följa med. Snart var jag involverad i kriminella aktiviteter och tjänade 70 000 kronor på ett rån. Jag bestämde mig för att aldrig ta ett vanligt jobb igen.

Det blev några kaotiska år med sprängningar av bankboxar och narkotikamissbruk. Han dömdes för ett smugglingsförsök av 30 kilo amfetamin och avtjänade ett straff på Kumla.

På fängelset träffade Tommy Holmberg en fängelsepräst, vilket väckte hans intresse för religion. När han muckade från Kumla var han inte troende, men ett frö hade såtts. På Boråsanstalten, där han senare avtjänade ett straff för bedrägeri, träffade han Elisabeth. Hon var där tillsammans med en besöksgrupp från Missionskyrkan.

Efter en omvändelseprocess, inklusive tid på behandlingshem och aktivt deltagande i kyrkan, blev Tommy Holmberg och Elisabeth till slut ett par. Tommy Holmberg bestämde sig för att utveckla sitt intresse för religion och utbildade sig till pastor på Teologiska högskolan i Stockholm. Han tog examen 2002 och blev pastor i Equmeniakyrkan.

Jag arbetade i församlingen i Sjömarken i 13 år, berättar han.

År 2019 blev jag erbjuden ett vikariat som pastor i Centrumkyrkan i Bjuv. Jag var egentligen pensionär, men tog jobbet under förutsättning att de fortsatte leta efter en annan pastor.

Kyrkan har nu anställt en ny pastor, men Tommy Holmberg och Elisabeth trivdes så bra i Skåne att de sålde sitt hus i Borås och flyttade till Bjuv.

Tommy Holmbergs förvandling från kriminell till pastor visar att det aldrig är för sent att förändra sitt liv och hitta en ny väg.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp