Fortsätt till huvudinnehåll

Fler nekas färdtjänst, skrämmande stort ras

Under de senaste två decennierna har antalet personer som har rätt till färdtjänst i Sverige minskat avsevärt.

I takt med att vår medvetenhet kring tillgänglighet och inkluderande växer, framträder en oroande trend om att allt fler personer ser sina rättigheter till färdtjänst ifrågasatta eller till och med helt avvisade.

Färdtjänst, som en gång betraktades som en självklar del av det offentliga stödet för de med särskilda behov, är nu föremål för strängare kriterier och hårdare bedömningar, rapporterar Dagens PS.

Denna utveckling väcker viktiga frågor om rättvisa och likvärdighet i vårt transportsystem. Hur kommer denna förändring att påverka de som är beroende av färdtjänst för att kunna delta fullt ut i samhället?

Enligt den senaste statistiken från Trafikanalys har 25% färre människor rätt till färdtjänst nu jämfört med för 20 år sedan.

År 2023 genomfördes 9,8 miljoner enkelresor med färdtjänst, vilket är en ökning med 8% från föregående år.

Trots denna ökning är det en betydande minskning i antalet tillståndshavare de senaste 20 åren.

Från 42 per 1 000 invånare till drygt 30 per 1 000 invånare.

Trots detta gör män i genomsnitt fler resor än kvinnor, med en skillnad på 23% fler resor för män med tillstånd jämfört med kvinnor.

Liknande mönster ses i riksfärdtjänsten, där män också gör fler resor än kvinnor, även om kvinnor är fler bland tillståndshavarna.

Det finns även regionala skillnader i hur de med behovet använder färdtjänsten.

Vissa regioner rapporterar högre användning än andra, vilket kan bero på lokala riktlinjer och tillgång till alternativ transport.

Trafikanalys statistik ger en tydlig bild av att färdtjänst är en kritisk tjänst för många. Men även att det finns behov av att se över och eventuellt anpassa tillståndskriterierna för att säkerställa att de som behöver färdtjänst verkligen har tillgång till den.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp