Fortsätt till huvudinnehåll

Psykiatriska diagnoser ökar risken för ungdomsbrott

En ny undersökning pekar på att vissa diagnoser, särskilt neuropsykiatriska såsom ADHD, samt substansberoende och depression, utgör betydande riskfaktorer för kriminellt beteende bland ungdomar mellan 15 och 20 år.

I den kriminologiska forskningen har det länge funnits en ambition att avslöja de faktorer som ökar risken för att ungdomar begår brott. Mer nyligen har det också blivit allt vanligare att undersöka vilka faktorer som leder till efterföljande negativa konsekvenser för ungdomsförbrytare. Denna kunskap är inte bara viktig för att förebygga brott utan även för att mildra de skador som kan uppstå till följd av ungdomsbrott.

Psykiatriska diagnoser har identifierats som signifikanta riskfaktorer för ungdomsbrott, men det finns fortfarande frågor kring hur omfattande och på vilket sätt dessa diagnoser är associerade med brott och senare ogynnsamma utfall bland ungdomsförbrytare.

I en nyligen publicerad avhandling från Örebro universitet har forskare utforskat rollen av psykiatriska diagnoser när det gäller risken för brott bland ungdomar samt för senare skador, dödlighet och återfall bland ungdomsförbrytare. Resultaten pekar på att vissa diagnoser, särskilt neuropsykiatriska såsom ADHD, samt substansberoende och depression, utgör betydande riskfaktorer för kriminellt beteende bland ungdomar mellan 15 och 20 år.

Forskningen visar att risken är högre hos unga som har flera diagnoser samtidigt, vilket betonar vikten av att ta hänsyn till samsjuklighet när man bedömer risken för brott och negativa utfall bland ungdomar med psykiatriska diagnoser.

Intressant nog visar avhandlingen också att kvinnor med psykiatriska diagnoser har en högre risk att begå brott jämfört med män med liknande diagnoser. En möjlig förklaring är att det kan finnas skillnader i hur diagnoser ställs mellan könen, där kvinnor ofta behöver mer uttalade symtom för att få en diagnos jämfört med män.

Ytterligare fynd i avhandlingen indikerar att unga brottslingar som har utsatts för våld har en ökad risk för återfall i brott, oavsett om de har en psykiatrisk diagnos eller inte. Detta understryker vikten av att erbjuda stöd och behandling till unga som har utsatts för våld för att minska risken för framtida brott.

Forskaren bakom avhandlingen, Rebecca Siponen, betonar att dessa resultat kan bidra till att identifiera barn och ungdomar som löper risk att begå brott eller drabbas av andra negativa utfall. Genom att förstå och identifiera dessa riskfaktorer kan samhället rikta in sig på förebyggande åtgärder och stödinsatser för att minska ungdomsbrottsligheten och dess konsekvenser.

I dagens samhälle är det allt viktigare att fokusera på att arbeta förebyggande för att förhindra att unga engagerar sig i brottslighet, samtidigt som det är av stor betydelse att erbjuda stöd och intervention till unga som redan är inblandade i brott eller löper risk för att drabbas av negativa utfall i framtiden.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp