Varför blir man bakfull

Ju mer alkohol du dricker, ju sämre mår Du dagen efter. Men finns det egentligen något lätt sätt att säga hur mycket som är lagom? 

Och är det sant att vissa sorters alkohol ger värre bakfylla? 

Alkohol är krasst sett ett gift som påverkar kroppen på många sätt. Till största delen beror bakfylla på att det bildas restprodukter när kroppen bryter ner alkoholen. De här restprodukterna mår man inte bra av. Här har levern en nyckelroll, och medan levern är fullt upptagen med att bryta ner alkohol ligger den efter med sina andra uppgifter. Levern hinner t ex inte förbränna maten optimalt, vilket kan leda till lågt blodsocker, trötthet, magbesvär och illamående. Sedan gör alkohol att Du får sämre sömn, blir uttorkad och faktiskt också att Du får en reaktion i immunsystemet som kan göra att Du känner Dig sjuk.

Vi vet ännu inte riktigt vad det beror på. En faktor som bidrar kan förstås vara att alkoholen påverkat omdömet, så Du kanske har gjort något Du skäms över. Men utöver det verkar det som att alkohol också påverkar kroppen rent fysiskt och ger ångest och nedstämdhet utan tydlig orsak. Det är inte riktigt klarlagt ännu hur det hänger ihop.

Alkoholhaltiga drycker innehåller något som kallas för ”congeners” på engelska, ett ord som står för alla de många ämnen som drycken innehåller förutom alkohol. Helt enkelt, det som ger färg, smak och karaktär. Det finns större mängd congeners i mörka drycker som rött vin, portvin, rom och whisky jämfört med ljusa drycker som vitt vin, vodka och gin. Högre mängd congeners ökar risken för att bli bakfull. Men självklart är den viktigaste faktorn hur mycket Du dricker, oavsett sort.

Några saker som påverkar är t ex om Du ätit eller inte, eftersom en tom mage gör att alkoholen tas upp fortare. Sömnen spelar också stor roll. Många symtom vid bakfylla oftast går att koppla till sämre sömn eller för lite sömn. Vätskebrist gör också att Du mår sämre, så det klassiska rådet om varannan vatten är en bra idé.

En del får huvudvärk efter att de druckit vin, och det är ofta värst med rött vin. Det kan till och med utlösa migrän. Men det är inte riktigt bakfylla, utan en annan typ av reaktion. Troligen är det vissa ämnen i just kraftiga röda viner som ligger bakom huvudvärken, men det behövs mer forskning för att veta exakt vad det beror på.

Det är viktigt att dricka mycket vatten för att motverka vätskebristen. Du kan förstås ta huvudvärkstabletter om Du har huvudvärk. Näringsriktig mat hjälper, särskilt lite längre fram på dagen. Det känns ofta bättre av lite frisk luft. Sen är det bara att vila och vänta tills det gått över.

Först och främst, ju mindre Du dricker, desto mindre risk att Du blir bakfull. Rekommendationen idag är att inte dricka mer än två enheter alkohol vid samma tillfälle, där en enhet är en öl, ett glas vin eller en liten drink. 

Du kan också minska risken för bakfylla genom att:

Äta innan Du dricker alkohol

Välja den sort Du brukar tåla bättre

Komma ihåg att dricka vatten

Dricka långsamt




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära