torsdag 10 oktober 2024

Tarte tatin

Denna tunna, upp- och nervända franska äppelkaka med knäckig smak gräddas i gjutjärnspanna, eller annan stekpanna som tål ugnsvärme.

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut den till en rundel lika stor som en ugnssäker stekpanna, cirka 25 cm i diameter. Låt vila i kyl cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg smör och socker i stekpannan. Hetta upp det under omrörning. Lägg ner äppelklyftorna i stekpannan och häll över citronsaften. Ta stekpannan från värmen. Lägg deglocket över äpplena och vik ner degkanterna på insidan av stekpannan. Gör några lufthål med en gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna. Lossa locket runt kanten och stjälp upp kakan på ett fat.

Receptet gäller för 8 portioner

2 dl vetemjöl

75 gr smör

2 msk vatten

Fyllning:

4 äpplen

75 gr smör

1½ dl strösocker

Pressad saft av ½ citron



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Gin Sour

Gin Sour är en väldigt god, frisk och sötsyrlig gindrink. Den är enkel att blanda och består av gin, färskpressad citron, sockerlag och äggv...