Denna tunna, upp- och nervända franska äppelkaka med knäckig smak gräddas i gjutjärnspanna, eller annan stekpanna som tål ugnsvärme.
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut den till en rundel lika stor som en ugnssäker stekpanna, cirka 25 cm i diameter. Låt vila i kyl cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg smör och socker i stekpannan. Hetta upp det under omrörning. Lägg ner äppelklyftorna i stekpannan och häll över citronsaften. Ta stekpannan från värmen. Lägg deglocket över äpplena och vik ner degkanterna på insidan av stekpannan. Gör några lufthål med en gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna. Lossa locket runt kanten och stjälp upp kakan på ett fat.
Receptet gäller för 8 portioner
2 dl vetemjöl
75 gr smör
2 msk vatten
Fyllning:
4 äpplen
75 gr smör
1½ dl strösocker
Pressad saft av ½ citron
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar