Ledarskapscoachen Mia Törnblom, hon har skrivit en bok om hur viktigt det är med acceptans, det har hjälpt henne själv att leva det liv hon lever i dag
Livet är inte alltid lätt, vi ställs regelbundet inför svåra utmaningar men vi kan styra hur vi låter svåra händelser påverka vårt beteende.
Författaren, föreläsaren och ledarskapscoachen Mia Törnblom har skrivit en ny bok om Acceptans som superkraft, vilket också är bokens namn.
Hon menar att många felaktigt blandar ihop acceptans med att ge upp, men enligt henne är det faktiskt tvärt om, det skriver Må Bra.
Att acceptera handlar enligt henne om att förhålla sig till omständigheterna så snabbt som möjligt och inte om vad man tycker om dem.
Det handlar om att titta på vad vi kan påverka för då får vi makt i våra egna liv.
När Du stöter på ett problem, fråga Dig själv om Du kan påverka situationen. Om svaret är ja, lägg Din kraft och energi på att göra det. Om svaret är nej så gör Du klokast i att acceptera läget och istället lägga Din kraft och energi på saker Du kan påverka, skriver hon i sin nya bok.
Enligt Mia Törnblom får vi lättare att se möjligheter i stället för problem och hinder ju mer vi övar på acceptans som förhållningssätt.
Acceptans har varit en viktig väg mot det liv hon själv lever i dag och mycket av hennes insikter kommer från hennes egen historia.
När hon var mellan 20 och 30 år gammal präglades hennes liv av missbruk. Hon stötte på acceptans som verktyg första gången när hon valde att bli drogfri.
Nykterheten är nog den första stora, viktiga processen där jag insåg att "det här behövde jag acceptera". Jag förstod på något sätt ganska tydligt vikten av att lägga fokus på det jag kunde påverka, vilket var att faktiskt hitta ett nyktert, bra liv i stället för att försöka reda ut hur kunde det bli så här.
Hon säger vidare att hon tror att hon de senaste tio åren ännu mer har förstått och fördjupat insikten om kraften i acceptans.
Där och då handlade det mest om överlevnad och hon tror inte hon ens använde själva ordet acceptans då, men hon gjorde jobbet.
Hon poängterar att vi fortfarande ska känna svåra känslor som sorg och besvikelse när vi fokuserar på det vi faktiskt kan påverka.
Många fastnar dock i känslor som ilska, frustration, förnekelse och förhoppningar om att verkligheten ska ändras och det gör det svårare att ha distans till situationen och svårare att känna acceptans.
Om man ältar det som skett, vad som är rätt eller fel eller oroar sig för framtiden är det som att gå runt i gyttja. Man får ett energiläckage och missar att vara närvarande i nuet. Att istället agera ger dig energi.
Vi behöver inte acceptera allt på en gång, det här är inte en linjär process och vi kan slitas mellan motsägelsefulla känslor.
Acceptans kan hjälpa oss att hantera svåra händelser och kriser och minska vårt energiläckage, vi kommer fortfarande ställas inför utmaningar och ha problem men mycket handlar om inställning och förväntningar.
Att stå och stampa och inte ta klivet ut i förändring är vanligt. Många saknar modet att styra sitt liv men det finns några tips på vägen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar