Vad är migrän, skillnad mot vanlig huvudvärk

Alla har vi ont i huvudet ibland, men att ha migrän är något helt annat. Då är det vanligt att få en halvsidig, intensiv huvudvärk som kan vara i flera timmar, upp till ett par dygn. Känslighet för ljud och ljus är också vanligt.

Aura är en slags symtom från nervsystemet och kan ta sig i uttryck som ljusblixtar eller synbortfall. Migrän förekommer med eller utan så kallad aura. Det är vanligast att ha migrän utan aura. Efter anfallen är det inte ovanligt att känna sig trött och utmattad. 

Innan ett migränanfall, och innan eventuell aura, kan Du ha förkänningar, tecken på att ett anfall är på gång. Det varierar från person till person om de här tecknen förekommer, och om de är tydliga eller inte. 

Förkänningar kan t ex bestå av:

Magkänningar som illamående, förstoppning, magknip, gaser, ovanlig hunger, eller dålig aptit

Påverkan på humöret, att Du känner Dig låg, upprymd eller har svängande humör. Du kan också känna Dig skörare, eller mer irriterad

Trötthet och gäspningar, det är vanligt att bli extra trött, och gäspa gång på gång

Ökad törst, att känna sig törstig och extra kissnödig

Förkänningarna kan komma en till några dagar innan Du får ett anfall.

När själva migränanfallet kommer är det vanligt att ha symtom som:

Intensiv pulserande huvudvärk 

Värk på ena sidan av huvudet eller vid ögat (en del får dubbelsidig värk)

Känslighet för ljus och ljud, ibland även doftkänslighet 

Illamående och kräkningar

Koncentrationssvårigheter.

Trötthet

Även om huvudvärk är det klassiska symtomet vid migrän finns det migräntyper som ger andra karakteristiska symtom. Ögonmigrän är en form av migrän där Du bara får aura, symtom som påverkar synen.

Bukmigrän är ett annat tillstånd, som vanligen börjar när Du är barn. Det brukar i vuxen ålder ersättas av vanlig migrän med huvudvärk, eller gå över. Vid bukmigrän sitter smärtan främst i magen. Du kan läsa mer om bukmigrän i vår faktatext om migrän.

Orsaken till migrän är fortfarande oklar, men en ärftlig tendens finns ofta. Anfallen kan utlösas av stress, hormonförändringar eller av något man ätit eller druckit. Så fort man börjar känna att ett anfall är på gång ska man ta sin migränmedicin och försöka vila i ett mörkt och tyst rum.

Om Du har migränanfall som pågår i flera dygn eller drabbas av intensiv huvudvärk Du inte känner igen, kontakta en akutmottagning. 

När Du får ett anfall hjälper det att ligga och vila på en mörk, tyst och stillsam plats. Lättare anfall brukar gå att lindra med receptfria smärtstillande läkemedel. Det finns också läkemedel specifikt mot migrän att köpa receptfritt på apotek.

Vid svårare anfall, eller om Du ofta har problem med migrän, finns läkemedel på recept.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära