lördag 19 oktober 2024

Pensionssmäll för svenska kvinnor, sämst i Norden

Svenska kvinnor är inte bara förlorare gentemot männen när de väl går i pension. Ingen annanstans i Norden är systemet så ojämställt som i Sverige, visar en ny rapport.

Sveriges pensionssystem så in i Norden sämst

Att kvinnor hamnar i underläge gentemot männen när det är dags för pension är allmänt känt. Utgångsläget den dagen de lämnar arbetslivet är dock inte bara dåligt ur ett svenskt perspektiv, alla övriga nordiska länder är mera jämställda än Sverige, visar nya siffror.

På uppdrag av Pensionärernas riksorganisation (PRO) har Lina Stenberg vid Jämställdhetsinstitutet undersökt skillnaderna i en rapport som presenteras senare i höst.

Bland slutsatserna märks att medan det skiljer 28% mellan mäns och kvinnors pensioner för svensk del, är differensen endast 5% på Island och 8% i Danmark.

Alldeles för mycket, anser PRO, särskilt med tanke på att de nordiska länderna i grund och botten är väldigt lika, påpekar Joel Stade, sakkunnig i pensionsfrågor hos PRO.

Det är likartade samhällen i Norden till skillnad från till exempel Tyskland där det fortfarande är många som är hemmafruar. Det gör att skillnaderna är iögonfallande och vi blev rätt chockade. Vi har vetat att det är stora skillnader men inte så stora, säger han.

Boven bakom det ojämställda systemet är dels det ojämställda arbetslivet med lägre löner för kvinnor, dels själva systemet i sig, där det nuvarande tjänstepensionssystemet bidrar till snedvridningen, konstateras det i rapporten.

Mansdominerade avtal inom exempelvis industrin ger högre avsättningar än avtal bland kvinnodominerade yrken som till exempel kommunanställda inom den offentliga sektorn.

Det har inte varit så mycket debatt kring detta men nu måste ljuset sättas på det. Fack och arbetsgivare måste få upp ögonen för att konstruktionen ger de här skeva resultaten och att man tar en diskussion och tittar på detta i kommande avtalsrörelse, säger Joel Stade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar