Kaféet som hjälper både katter och människor

En kvinna fikar och klappar en katt. På Purrfect Café i Göteborg kan du mysa med katter samtidigt som du fikar, det är bra för katterna som kan få hjälp, men det är också bra för en del av kattkaféets besökare

På Purrfect Café i Linnéstaden i Göteborg kan du fika och och samtidigt kela med övergivna katter och kanske ge dem en ny chans.

Kattkafét Purrfect Café öppnades av Alice Jellbin och Rebecca Månsson hösten 2021, främst för att de ville hjälpa katter som behövde ett nytt hem, det skriver Hemmets Journal.

År 2020 var Alice Jellbin på besök i Stockholm och hamnade på ett liknande kattkafé, när hon kom hem berättade hon om det för Rebecca Månsson och de bestämde sig för att öppna ett eget.

Innan de öppnade sitt kattkafé var de kollegor på ett djursjukhus och där mötte de hittekatter som ingen brydde sig om.

Vi har sett ägare som inte tyckt att katter har ett så stort värde. Det finns jättemånga hemlösa katter i Sverige men de syns inte så som i till exempel länder kring Medelhavet. Katter här klarar sig inte utomhus på samma sätt, säger Alice Jellbin till Hemmets Journal.

Rebecca Månsson berättar att de fick in katter till djursjukhuset som var magra och köldskadade, en del som hade skrumpna öron och några som bajsade ut löv de hade ätit.

Det är många katter som lider men kattkaféet kan göra nytta. De tar emot övergivna katter, bland annat från djursjukhuset, och hjälper till att omplacera katter som ägare inte kan ha kvar.

Privatpersoner hör även ibland av sig om hittekatter.

Kattkaféets huvudfokus är att hjälpa utsatta katter, men det gör även gott på andra sätt, exempelvis kommer många med NPF-diagnoser som autism och adhd hit.

Här måste det vara lugnt. Det är en regel vi har så att inte katterna blir stressade. Även många som inte själva kan ha katt hemma kommer hit på grund av det. Det var sådant vi inte tänkte på så mycket från början. Men det är välgörande att umgås med djur, säger Alice Jellbin till Hemmets Journal.

Rebecca Månsson berättar att hon är legitimerad djurssjukskötare och har läst mycket om relationen mellan människor och djur.

Det låg i bakhuvudet att detta skulle kunna bli en vinnavinnasituation, bra för både besökarna och katterna. Och de flesta tycker att det är en helt fantastisk idé, säger hon till Hemmets Journal.

När katten Rayne Beau var med sin familj på en campingresa, cirka 140 mil hemifrån, blev han skrämd och försvann, men han hittade hem igen, i alla fall nästan.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära