tisdag 15 oktober 2024

Sverigekaka

Sverigekaka är en riktigt saftig och fluffig sockerkaka med en smörig vaniljfyllning i mitten av kakan. Detta gör kakan oemotståndligt smarrig. Kärt barn har många namn, denna kaka kallas även för vaniljdränkt sockerkaka och pensionärskaka. God och lättbakad är den iallafall, och alldeles perfekt på kafferepet.

Sätt ugnen på 180°. Smörj och bröa en form, cirka 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten. Rör snabbt ner det kokheta vatten. Rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen cirka 30 minuter eller tills den är genomgräddad. Känn efter med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Dela sedan kakan på mitten till två bottnar.

Smörfyllning:

Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och vispa ner mjölk och vaniljsocker. Ringla smörfyllningen på snittytan på de båda bottnarna. Bred ut fyllningen ordentligt. Lägg ihop bottnarna så fyllningen är i mitten och lägg kakan på ett fat. Pudra rikligt med florsocker över Sverigekakan.

14 bitar

3½ ägg

3½ dl strösocker

3½ dl vetemjöl

2⅓ tsk bakpulver

1⅙ dl kokhett vatten

Smörfyllning:

116⅔ gr smör

1⅙ dl standardmjölk

1⅙ msk vaniljsocker



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar