Fortsätt till huvudinnehåll

Sverigekaka

Sverigekaka är en riktigt saftig och fluffig sockerkaka med en smörig vaniljfyllning i mitten av kakan. Detta gör kakan oemotståndligt smarrig. Kärt barn har många namn, denna kaka kallas även för vaniljdränkt sockerkaka och pensionärskaka. God och lättbakad är den iallafall, och alldeles perfekt på kafferepet.

Sätt ugnen på 180°. Smörj och bröa en form, cirka 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten. Rör snabbt ner det kokheta vatten. Rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen cirka 30 minuter eller tills den är genomgräddad. Känn efter med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Dela sedan kakan på mitten till två bottnar.

Smörfyllning:

Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och vispa ner mjölk och vaniljsocker. Ringla smörfyllningen på snittytan på de båda bottnarna. Bred ut fyllningen ordentligt. Lägg ihop bottnarna så fyllningen är i mitten och lägg kakan på ett fat. Pudra rikligt med florsocker över Sverigekakan.

14 bitar

3½ ägg

3½ dl strösocker

3½ dl vetemjöl

2⅓ tsk bakpulver

1⅙ dl kokhett vatten

Smörfyllning:

116⅔ gr smör

1⅙ dl standardmjölk

1⅙ msk vamiljsocker

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp