Sverigekaka
Sverigekaka är en riktigt saftig och fluffig sockerkaka med en smörig vaniljfyllning i mitten av kakan. Detta gör kakan oemotståndligt smarrig. Kärt barn har många namn, denna kaka kallas även för vaniljdränkt sockerkaka och pensionärskaka. God och lättbakad är den iallafall, och alldeles perfekt på kafferepet.
Sätt ugnen på 180°. Smörj och bröa en form, cirka 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten. Rör snabbt ner det kokheta vatten. Rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen cirka 30 minuter eller tills den är genomgräddad. Känn efter med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Dela sedan kakan på mitten till två bottnar.
Smörfyllning:
Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och vispa ner mjölk och vaniljsocker. Ringla smörfyllningen på snittytan på de båda bottnarna. Bred ut fyllningen ordentligt. Lägg ihop bottnarna så fyllningen är i mitten och lägg kakan på ett fat. Pudra rikligt med florsocker över Sverigekakan.
14 bitar
3½ ägg
3½ dl strösocker
3½ dl vetemjöl
2⅓ tsk bakpulver
1⅙ dl kokhett vatten
Smörfyllning:
116⅔ gr smör
1⅙ dl standardmjölk
1⅙ msk vaniljsocker
Kommentarer
Skicka en kommentar