Trendigt, men trampa inte fel i svampskogen

Det råder svampfeber, men inte bara bland matälskare. En del söker inspiration eller tröst i psykedeliska svampar och andra jagar hälsoaspekter i giftsvampar. Se upp, det är en farlig trend.

Tidningen Må Bra har kommit ut med ännu en intressant artikel, denna gång om svampar. Svampar har historiskt fyllt viktiga funktioner som varit viktiga för människans välmående och överlevnad.

Den mest revolutionerande upptäckten är mögelsvampen Penicillium rubens som förändrade läkekonsten.

Aktuell forskning kretsar kring läkemedel mot njurcancer som baseras på en av Sveriges giftigaste svampar samt huruvida substansen psilocybin som finns i psykedeliska svampar kan bota depression.

Svamptrenden har inte bara nått medicinskåpet, men på olika forum har personer gjort inlägg om hur de känner sig euforiska och kreativa sedan de börjat konsumera röd flugsvamp, Amanita muscaria, i små, små mängder.

På nätet säljs allt från små burkar med torkat pulver till te och choklad som innehåller substanser från flugsvamp. Hur uppstår sådana trender egentligen? Röd flugsvamp har vi ju lärt oss frukta sedan barnsben.

Filip Hammar, duon Fredrik och Filips andra hälft, har brottats med sin pappas depression under längre tid. Återstår sista hoppet till psykedeliska svampar. Enligt Filip själv skulle han vara öppen till att låta pappa Lars få pröva på en sådan behandling.

Vi är överens om att det är förbjudet att plocka och bruka magiska svampar i Sverige, även fast långt ifrån alla följer dessa regler. En grupp av svenska psykologer tror dock skarpt på psykedeliska svampar som en del av behandling mot depression.

De öppnade ett retreat-center 2021 i Holland där de kan bedriva verksamheten legalt. 

Toppslätskivlingen växer i hagar och på ängsmark med välgödslad jord. Svampen är narkotikaklassad och olaglig i Sverige, liksom många andra länder i Europa.

Den innehåller ämnet psilocybin, som har hallucinogena egenskaper. Precis som användning av röd flugsvamp mikrodoseras toppslätskivlingen.

Är det ofarligt att få i sig ämnet. Enligt giftinformationscentralen kan effekterna ge dramatiska upplevelser med hallucinationer och djupa ångest. Det är inte ovanligt att uppleva sin egen död, vilket kan vara skrämmande.

Upplevelser av hallucinationer kan komma tillbaka av sig självt och utlösa psykoser. Retreats som använder psilocybin i sin behandling menar att det sker under så ordnade förhållanden att det är riskfritt.

Just nu pågår studier, varav en på Karolinska Institutet i Stockholm.

Det verkar som att den antidepressiva effekten kan hålla i sig i sex veckor vid vanlig depression, hos vissa personer längre, berättar överläkare och docent Mikael Tiger för Må Bra.

Studien i Stockholm har 30 deltagare, varav hälften slumpmässigt valts att få en dos av ett syntetiskt framställt psilocybin medan hälften får placebo. Speciellt i det här fallet är att man tydligt märker vilka som får substansen.

Det är viktigt att understryka att patienterna inte bara får ämnet psilocybin, utan det är en kombinationsbehandling tillsammans med psykologsamtal, berättar Mikael Tiger vidare.

Svampar har blivit ett trendigt kosttillskott och vissa sorter säljs vanligen i hälsoaffärer, som chagrasvampen. Till de nyttigaste svamparna för matlagning hör kantareller som är rik på vitamin B och D.

Svampar består annars till stora delar av vatten, men även en del mineraler.

Champinjoner är den vanligaste svampen i matlagning, men det har visat sig att de innehåller fenylhydraziner, ett ämne som misstänks vara cancerframkallande.

Livsmedelsverket rekommenderar begränsad konsumtion och att svampen alltid ska tillagas och inte ätas rå.

Sprängticka (Inonotus obliquus), även kallad chaga, växer främst på björkar. Den används traditionellt för sina hälsofördelar och är rik på antioxidanter. Chaga tros ha antiinflammatoriska egenskaper men bör undvikas av personer med njurproblem på grund av högt oxalatinnehåll.

Reishi (Ganoderma lingzhi), en välkänd medicinalsvamp från Asien, används för att stärka immunsystemet och hantera stress. Den räknas som en adaptogen, men kan öka risken för blödningar och bör undvikas inför operationer.

Igelkottaggssvamp (Hericium erinaceus), även kallad Lion’s Mane, främjar kognitiv funktion och har potential att behandla neurologiska sjukdomar som Alzheimer. Trots lovande forskning behövs fler studier innan den kan rekommenderas brett.

Cordyceps, en parasitsvamp som angriper insekter, används inom kinesisk medicin för att förbättra lungfunktion och energinivåer. Den tros ha antibakteriella och antivirala egenskaper, men bevisen för dess prestationshöjande effekter är begränsade.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära