Fick en stroke vid 53, så lever han i dag

Näringsforskaren åkte på en stroke i ovanligt tidig ålder och det har tvingat honom att lägga om kostvanorna för att få ner blodtrycket.

Det är vanligt att blodtrycket går upp efter en stroke.

För Tim Spector, en näringsforskare från England, har det inneburit nya kostvanor.

Han var bara 53 år när han drabbades av en så kallad ministroke, betydligt yngre än genomsnittsåldern för stroke i Storbritannien, den är 74 år, skriver Business Insider som berättar om Tim Spector.

Det bör dock tilläggas, vilket tidningen också gör, att allt fler yngre får stroke.

Åter till Tim Spector, som är medgrundare av vetenskaps- och näringsföretaget Zoe, och som efter sin stroke 2012 fått högt blodtryck.

Han har slutat med salt, men effekten av det är försumbar då Tim uppges vara “saltresistent”.

Vad som däremot tycks vara framgångsrikt mot blodtrycket är att han äter mer kalium i linje med Världshälsoorganisationens råd om att det minskar blodtrycket.

Mer kalium i kroppen innebär, skriver Business Insider, att mer natrium försvinner i urinen. Och nivåerna av kalium och natrium i kroppen påverkar varandra.

Kalium kan även, framgår det, lätta på trycket i blodkärlen.

När det gäller ultraprocessad mat är rådet till strokepatienter att dra ner på det, men i Tims fall har det knappast behövts då han aldrig varit särskilt förtjust i det.

Utöver det här har frukt och grönt positiva effekter för att hålla blodtrycket i schack, eller åtminstone motverka fetma som i sin tur är en blodtryckshöjare.

Det finns också en speciell diet som som rekommenderas för att minska risken för stroke. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära