Snart blir vi 150 år

Kan vi leva till 150 år? 

Det låter som science fiction, men experter inom genetisk forskning och åldrande tror att vi står på tröskeln till en revolution inom livslängd.

Under det senaste seklet har den förväntade livslängden ökat tack vare medicinska framsteg som vacciner, antibiotika och bättre folkhälsa. Men i dag tittar forskare på hur genetiska och tekniska innovationer kan göra det möjligt för människor att leva ännu längre, kanske till och med upp till 150 år.

Frågan är inte bara hur länge vi kan leva, utan också hur bra vi kan leva under den extra tiden, skriver Fortune.

Fram till för bara ett sekel sedan var den förväntade livslängden i USA runt 47 år. Men tack vare medicinska framsteg och bättre levnadsförhållanden har den förväntade livslängden nu ökat till 77 år i USA och 73 år globalt.

Utvecklingen har gett näring åt en snabbt växande forskning inom åldrande och livslängd.

Forskare som Dr. Andrea Maier och Doktor Nir Barzilai, pionjärer inom området, hävdar att vi nu har en större förståelse för de biologiska mekanismerna bakom åldrande. Genom att rikta in sig på åldrandets grundorsaker, snarare än att bara behandla symtom, hoppas forskarna att kunna bromsa, eller till och med stoppa, åldrandeprocessen.

För vissa entusiaster är drömmen om att leva till 150 inte bara en teoretisk möjlighet, utan en målmedveten strävan. Biohackers, människor som experimenterar med sina kroppar för att optimera hälsa och livslängd, har blivit en allt mer inflytelserik grupp.

Bryan Johnson, en entreprenör som blev biohacker, lever efter mottot “Don’t die” och experimenterar med alla möjliga metoder för att förlänga livet. Han lanserade nyligen tävlingen Rejuvenation Olympics, en öppen tävling för personer med samma hunger efter evig ungdom och evigt liv. 

Den här typen av livsstil handlar inte bara om att sträva efter ett långt liv, utan också om att se till att de sista åren är lika hälsosamma som de tidigare.

Men är det realistiskt att tro att vi kan leva till 150? 

Doktor Nir Barzilai, en av världens ledande genetiker, menar att den maximala livslängden för människor i dag ligger runt 115 år. Den äldsta personen på jorden, Jeanne Calment, levde till 122 år och enligt Barzilai är det inte omöjligt att vi kan sträcka denna gräns ytterligare. Det beror dock på hur effektiv forskningen inom antiaging blir under de kommande decennierna.

Även om forskningen är lovande påpekar experter att det viktigaste är hur väl vi tar hand om vår hälsa under livet.

Det som skiljer dagens människor som når en hög ålder från tidigare generationer är tillgången till teknik och medicinska framsteg.

Precisionsmedicin är medicinska behandlingar som anpassats efter en individs genetiska profil, vilket blivit populärt. Det kan handla om glukosmätare, sömnmonitorer eller andra mätinstrument för att fastställa biologisk ålder eller hälsotillstånd.

Tillgången till dessa verktyg är fortfarande begränsad till en liten elit, och forskare som Doktor Matthew Pywell betonar att det är viktigt att göra dessa insatser tillgängliga för fler än bara de rikaste.

Doktor S Jay Olshansky, forskare vid University of Illinois Chicago, studerar människans demografiska utveckling och livslängd. Han tycker inte att vi ska förvänta oss att leva ens till 100 år. De flesta, hävdar han, kommer att nå en ålder mellan 65 och 90 år.

Färre en 10% av jordens befolkning kommer att bli 100 år eller strax över.

För att vända åldrandet skulle samtliga organ i kroppen, inklusive hjärnan, behöva återställas genom mycket avancerade medicinska processer, vilket är en näst intill omöjligt, enligt Doktor S Jay Olshansky

Det finns många intressanta idéer om hur framtiden kommer att se ut. Ray Kurzweil, författare och uppfinnare, tror att AI att kommer att bli allt viktigare för framställning av nya läkemedel.

Biologiska simulatorer kommer snart att kunna generera data på timmar som motsvarar år av kliniska studier. Det blir ett nytt spännande kapitel med stor potential att driva läkemedelsbranschen framåt.

En radikal väg till evigt liv kommer att vara förmågan att backa upp vilka vi är, men i digital version. 

När vi utökar vår biologiska neocortex med realistiska (om än mycket snabbare) modeller av neocortex i molnet, kommer vårt tänkande att bli en hybrid av den biologiska varelse vi är i dag och en supersnabb digital version av oss, som vi ännu inte vet hur den kommer att se ut.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära