Skinkstek med citron och persiljesås

Skinkstek i ugn som får härlig syra av citronskal och saft som pressas över, innan den stoppas i ugnen. Servera skinksteken med underbar persiljesås.

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Lägg steken i en ugnssäker form. Pressa över citronsaft, salta, peppra och strö över hälften av det rivna citronskalet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 70°, 1-1 ½ timme. Ta ut steken, täck den med folie och låt den vila medan såsen tillagas. Mät upp och sila ner steksky och buljong i en kastrull. Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop några minuter. Rör ner nästan all persilja och smaka av med honung och eventuellt salt. Strö resten av persilja och citronskal över steken. Skär den i tunna skivor. Servera med såsen, kokt potatis och kokta grönsaker.

10 portioner

1⅔ kg benfri färsk skinka

Pressad saft av ⅚ citron

Rivet skal av 1⅔ citron

1⅔ tsk salt

1⅔ krm svartpeppar

Persiljesås:

1⅔ dl sky

1⅔ dl hönsbuljong

6⅔ dl crème fraiche

4⅙ dl hackad färsk persilja

3⅓ tsk flytande honung

Salt

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kronisk prostatit

Grattis alla Nils

Risotto