Tre hälsorisker med energidrycker

Försäljningen av energidrycker ökar och vi dricker i dag fyra gånger så mycket som vi gjorde 2010, men forskare varnar för att överkonsumtion kan ha allvarliga effekter.

Naturligt koffein som finns i kaffe och te smakar beskt och bittert, vilket gör det lättare för oss att begränsa intaget, skriver Må Bra.

Energidrycker är i stället fruktiga, söta och bubbliga, varför det är lättare för oss att dricka mycket av dem.

Kardiologer har varnat för att överkonsumtion av dessa drycker kan slita på hjärtat. Antalet dödsfall som kopplats till energidrycker är få, men det finns personer som blivit hjärtsjuka av dessa drycker.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet och hon tror att många i dag sover alldeles för lite.

Hon säger att både koffeinet och sockret i energidryckerna gör oss påtagligt piggare och stänger av vår tendens att känna oss sömniga.

Men man ska känna till att man blir väldigt trött av såna här drycker. De ger bara en tillfällig effekt. Sedan får vi ett energiunderskott som måste tas igen med vila eller något annat uppiggande. Men den stora faran är ju att hjärtat kan påverkas, säger hon till Må Bra.

Det finns också andra ingredienser i energidrycker som exempelvis kan ge ökad muskelaktivitet och uthållighet. Charlotte Erlanson-Albertsson menar dock att vältränade personer redan har maxnivåer av vissa av de ämnena.

Kroppen tar dessutom bäst upp vitaminer från kosten, professorn menar dock att det så klart ur reklamsynpunkt ser bra ut att ha dessa näringsämnen på energidryckernas burkar.

Charlotte Erlanson-Albertsson förespråkar en 18-årsgräns för inköp av energidrycker eftersom barn kan ta mest skada av höga doser koffein.

Hon säger att det kan vara bra att exempelvis vara lite uppmärksam på om man blir yr och får hjärtklappning av energidrycker.

Var även uppmärksam på om du blir varm, svettig och röd i ansiktet. Det är enligt henne klassiska tecken på högt blodtryck, skriver Må Bra.

Detta är hälsoriskerna med energidrycker, enligt forskning:

Att dricka energidryck minst en gång i veckan kan ge en rubbad dygnsrytm, mer smärta och nedstämdhet

Att dricka mycket energidrycker kan ge högre risk för att utveckla missbruk

Energidryck blandad med alkohol leder till att du får i dig mer alkohol än om den blandas med t ex läsk eller juice

Många studier har försökt utröna vilka effekter som drickandet av kaffe har på vår hälsa. Meningarna faller isär och det kan därför vara svårt att veta vad som gäller. 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära