Han har sökt 500 jobb, inte fått ett enda

En man letar jobb på datorn. En 61-årig man upplever att han ålderdiskmineras då han under ett år har sökt 500 jobb och oftast inte ens får svar på sina ansökningar.

Han är 61 år och har på ett år sökt 500 jobb men har trots det inte fått en anställning, han är ett exempel på den åldersdiskminering som råder på den svenska arbetsmarknaden.

En man visar ett dokument för två unga kvinnor. En undersökning visar att de flesta organisationer inte har någon strategi för hur de ska behålla äldre medarbetare, samtidigt anser en stor majoritet av de tillfrågade cheferna att det är viktigt att förebygga avhopp och stor personalomsättning bland unga medarbetare

I en ny rapport har intresseorganisationen konstaterat att Sverige är sämst i Norden på att anställa 55-plussare.

Anders Månsson, 61, är utbildad bergsingenjör och har i 26 år jobbat i olika roller på arbetsförmedlingen, det skriver TV4.

Han blev arbetslös på heltid i somras och har sedan årsskiftet sökt olika administrativa kontorsjobb. Det senaste året har han sökt hela 500 jobb.

Men, han har trots det inte fått en anställning, oftast får han inte ens svar när han söker.

Det är mestadels tyst. Det kan ju kännas väldigt trögt. Särskilt när man träffar vänner och bekanta som frågar "är Du fortfarande utan arbete". Det påverkar en, säger han till TV4.

Han upplever att han diskrimineras på grund av sin ålder när han söker jobb och tror att många arbetsgivare, i stället för att se hans erfarenhet och lust att jobba, ser att han närmar sig pensionsåldern.

Jag kan tycka att det råder en ungdomsfixering i det här landet. Vi umgås inte riktigt som vi gjorde i förr i tiden med våra äldre. Jag tror det krävs rejäla politiska tag för att bli kvitt ålderismen, säger han till TV4.

I Sverige är arbetslösheten bland seniorer högre än genomsnittet i EU och i Norden är det bara Finland som har en högre andel arbetslösa seniorer än Sverige.

Våra Nordiska grannländer är dock bättre på att anställa personer som är mellan 55 och 74 år, det visar Pluskommissionens rapport Fler seniorer på arbetsmarknaden, ett plus för Sverige.

Det är illa med tanke på de behov vi har. Det kommer att slå mot vårt välstånd och vår välfärd. Vi behöver arbetskraft i en rad sektorer och det påverkar hur hela landet fungerar, säger John Mellkvist, generalsekreterare Pluskommissionen till TV4.

Han tillägger att det positiva i det här är att det finns mycket outnyttjad, kompetent arbetskraft runt hörnet, som arbetsgivare kan bli bättre på att använda.

Anledningen till att det finns så många 55-plussare som är arbetslösa tror John Mellkvist beror på att det både finns utbredda fördomar och direkt diskriminering av äldre på vår arbetsmarknad.

Han menar att det är en kombination av okunskap och rädsla, att arbetsgivare är rädda att komma efter i teknikutvecklingen och tror att äldre missgynnas av en massa faktorer på vår snabba, rörliga arbetsmarknad.

John Mellkvist säger att det i själva verket i stället är så att vi har många faktorer där äldre kan göra stor skillnad genom sin erfarenhet och trygghet.

Vi behöver slå hål på myter och fördomar mot äldre, understryker äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kronisk prostatit

Grattis alla Nils

Risotto