Nu kartläggs vården mot fetma

Behovet av effektiv behandling mot fetma ökar. Nu genomför Socialstyrelsen en kartläggning av hur vården mot fetma ser ut.

Kartläggningen har som syfte att förbättra dagens behandlingsformer genom en kombination av behandlingsformer och omfatta hela vårdkedjan som samtalsstöd om levnadsvanor och ren vård i olika former, skriver Tidningarnas Telegrambyrå.

Det är viktigt att utvärdera tillgängligheten på olika läkemedel, bland annat Ozempic som visat sig effektiv mot diabetes och övervikt. Man har också noterat medicinens potentiellt förebyggande effekt mot cancer.

Övervikt prioriteras av Socialstyrelsen, som nu fått i uppdrag att kartlägga hur vården för fetma ska förbättras. Behandlingsformer ska vara tillgängliga för patienter i verkligt behov.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) betonar att fetma ökar risken för många andra sjukdomar, vilket gör situationen så akut.

Obesitas är en folksjukdom som ökar bland befolkningen och som dessutom ökar risken för andra sjukdomar eller besvär, uppger hon.

Det är just risken för andra sjukdomar som gör kartläggningen extra viktig. Fettlever som drabbar överviktiga, kan exempelvis leda till levercancer.

Uppdrag granskning i Sveriges Television har tidigare undersökt marknaden för läkemedlet Ozempic och kom fram till hur lätt det var att få medicinen utskriven i syfte att gå ner i vikt. Diabetespatienter har samtidigt upplevt att det varit näst intill omöjligt att få tag i läkemedlet.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära