Elpriserna är lägre än på länge, Sydsverige går mot den billigaste månaden sedan 2020.
Och trots att det nya elsystemet väntas lyfta elpriserna i vinter finns i nuläget inga skäl till oro för konsumenterna, enligt bedömare.
Däremot stiger de fasta avgifterna.
Det har fått mycket uppmärksamhet och kritik – det nya systemet för att förbättra elöverföringen, så kallad flödesbaserad kapacitetsöverföring. Under veckan som kommer, 29–30 oktober, trycker Svenska kraftnät tillsammans med sina nordiska kollegor på knappen.
Men blir elpriset högre så som studier har visat. Det lär vi aldrig få veta, det är så mycket annat som påverkar.
Inför omläggningen har myndigheten räknat på de troliga effekterna – högre elpriser i stora delar av landet, bara sydligaste Sverige (elområde 4) får lägre. Men under vintern blir det dyrare i hela landet, den period som elförbrukningen också är klart störst, visar Svenska kraftnäts parallellkörningar som pågått i över ett år.
Men hela prisdebatten kring det nya systemet att frakta elen i landet är "en storm i ett vattenglas", tycker Johan Sigvardsson, elanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.
5–10 % högre pris kan ju låta dramatiskt, men har man ett elpris på 25–30 öre så innebär det 2–3 öre dyrare, säger han.
Själva elhandeln är bara en del av det totala elpriset. Ungefär en fjärdedel kan man säga. Så på totalen är det inget som man kommer att märka av, fortsätter han.
Speciellt nu när priserna är på ovanligt låga nivåer. Sydsverige (elområde 4) ser ut att landa på det lägsta månadspriset sedan 2020.
Och inför vintern ser elen ut att ligga på för årstiden relativt låga priser, runt 50–60 öre/kwh som ett snittpris i Norden, enligt prissättningen på elbörsen.
Ungefär som i fjol alltså, säger Sigvardsson.
Men om även prischocken på själva elen har blåst över så fortsätter de fasta prisernas andel av det totala elpriset att stiga, enligt Daniel Kulin, projektledare på vind- och vattenkraftföretaget Cloudberry.
Elföretagen höjer elnätsavgifterna löpande, nu senast meddelade Ellevio en höjning med sex procent från årsskiftet. Regeringen har dessutom beslutat att höja elskatten ytterligare, till 55 öre/kwh när momsen på skatten lagts till, medan bensinskatten sänks.
Vi har alltså en resurs i Sverige, egenproducerad fossilfri el, där vi är självförsörjande, som är hållbar och som vi har gott om till ett rimligt pris. Den varan väljer regeringen att beskatta högre, när man gått till val på lägre elpriser, säger Daniel Kulin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar