Fortsätt till huvudinnehåll

Vattenbråck hos barn

Vattenbråck är en vätskefylld utbuktning runt testikeln i pungen. Det ger oftast inga besvär, är ofarligt och försvinner för det mesta när barnet blir äldre.

Vattenbråck finns oftast redan vid födseln. Pungen är svullen och du brukar få information om att det rör sig om ett vattenbråck.

Vattenbråck är ofarligt och behöver oftast inte behandlas.

Det vanligaste symtomet är att pungen är svullen. Vattenbråcket kan antingen finnas runt den ena testikeln eller runt båda testiklarna. Det kan vara litet som en oliv eller stort som ett plommon.

Kontakta en vårdcentral eller en barnavårdcentral, BVC, om barnets pung blir svullen och den inte var det vid födseln.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var Du kan söka vård.

Läkaren undersöker pungen genom att lysa genom svullnaden med en ficklampa. Vätskan i vattenbråcket är genomskinlig och lampans ljus syns igenom vätskan.

För att Du ska kunna vara delaktig i vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår. Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning. 

Vattenbråck är ofarligt och behöver oftast inte behandlas. Bråcket minskar under barnets första levnadsår för att slutligen försvinna helt. Det är mycket ovanligt men ibland försvinner inte vattenbråcket, då kan barnet behöva opereras. Operationen brukar i så fall ske efter det barnet fyllt tre år.

Bråck kan bildas om det som skyddar kroppens inre, t ex muskler, bindväv och senor, har blivit svagt på ett ställe. Då kan kroppens mjuka vävnader eller vätska bukta ut och bilda en större eller mindre utbuktning, ett bråck. Bråcket kan innehålla tarm, fett eller vätska. Om barn får bråck är det oftast navelbråck, ljumskbråck och vattenbråck. Vid ljumskbråck och navelbråck är det oftast en bit tarm som kan bukta ut medan vattenbråck enbart innehåller vätska.

Vattenbråck kallas även ibland för pungbråck. Inom vården kallas vattenbråck även för hydrocele.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp