Sverige i bland de sämre när höginkomstländers hälsovård rankas

En sjukhussäng i sjukhuskorridoren. I en ranking av tio höginkomstländers hälso- och sjukvårdssystem hamnar Sverige bland de fem sämsta

Enligt en ny analys av hälso- och sjukvårdssystems prestanda i tio höginkomstländer hamnar USA sist, men Sverige hamnar också i bottenhalvan.

En man som har ont i magen står bredvid en toalett. Forskare vid Lunds universitet har testat en ny diet för patienter med mag- tarmsjukdomen IBS och funnit att den hjälper lika bra som den restriktiva diet som i dag rekommenderas

Enligt en rapport från det oberoende forskningsföretaget Commonwealth Fund lever amerikaner de sjukaste liven och dör yngst, det skriver Fortune.

Rapporten Mirror, Mirror 2024: A Portrait of the Failing U S Health System publicerades den 19 september.

I rapporten användes data med 70 mätvärden som spänner över fem kategorier och som samlades in från 2021 till 2023. 

De svarande från Commonwealth Fund International Health Policy Survey inkluderade primärvårdsläkare, samt personer ur den allmänna befolkningen av vuxna som var 18 år och äldre. Världshälsoorganisationen och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling var ytterligare datakällor.

Här är de tio ländernas rankning 2024, med rankingen från föregående rapport, som kom 2021, i parentes.

Rankingen 2024:

Australien (3)

Nederländerna (2)

Storbritannien (4)

Nya Zeeland (6)

Frankrike (8)

Sverige (7)

Kanada (10)

Schweiz (9)

Tyskland (5)

USA (11)

Norge, som tog förstaplatsen för tre år sedan, har lämnat International Health Policy Survey och ingår därför inte i årets ranking. 

Skillnaderna i övergripande prestanda var relativt små mellan de flesta länder, men rapporten noterar att USA var den enda avvikaren med “dramatiskt lägre” prestanda.

I tre av fem kategorier, rättvisa, hälsoresultat och tillgång till vård, kom USA sist, landet hade dessutom den sämsta totala rankingen. 

I administrativ effektivitet presterade USA något bättre och hamnade på niondeplats, före Schweiz. 

Detta trots att USA spenderar mer än något av de andra länderna som ingår i analysen.

USA misslyckas med en av sina huvudsakliga skyldigheter som nation: att skydda sitt folks hälsa och välfärd. Status quo, att ständigt spendera mest och få minst för våra sjukvårdsdollar, är inte hållbart. Det handlar inte om brist på resurser, det handlar helt klart om hur de används, säger Commonwealth Funds president Joseph Betancourt i ett pressmeddelande.

USA utmärkte sig endast i en kategori, så kallad vårdprocess, som tar hänsyn till säkerhet, förebyggande, koordination och patientengagemang. Här hamnade landet på en andraplats.

Enligt rapporten är det, ”resultatet av framgångsrikt tillhandahållande av förebyggande tjänster, såsom mammografi och influensavaccinationer, och ett fokus på patientsäkerhet”.

Andra vårdrankningar 2024:

Bästa tillgången till vård, Nederländerna (samma 2021)

Sämsta tillgången till vård, USA (samma 2021)

Bästa administrativa effektivitet, U K (var Norge 2021)

Sämsta administrativ effektivitet, Schweiz (var USA 2021)

Bästa vårdprocess, Nya Zeeland (samma 2021)

Sämsta vårdprocess, Sverige (samma 2021)

Bästa värde, Australien (samma 2021)

Sämst värde, USA (samma 2021)

Bästa hälsoresultat, Australien (samma 2021)

Sämsta hälsoresultat,  USA (samma 2021)

Sverige kan spara en miljard kronor om året på att använda mer egenvård, det visar en ny rapport från ett bolag inom inom konsumenthälsa.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kronisk prostatit

Grattis alla Nils

Risotto