Old Fashioned

Old Fashioned är själva definitionen av en klassisk cocktail. Den innehåller sprit, socker, vatten och bitters, vilket är precis vad som ursprungligen avsågs med en cocktail. Drinken var länge ganska okänd i Sverige, men blev oerhört populär i och med TV-serien Mad Men. Old Fashioned är nämligen huvudkaraktären Don Drapers favoritdrink.

Drinken går att göra på en mängd olika sätt, men här nedan hittar du vårt recept som är en bra utgångspunkt för Dig som vill testa att göra den själv.

6 cl Whiskey

1 cl Sockerlag

4 stänk Angostura Bitters

Häll sockerlag i ett rörglas, shaker eller lämplig behållare att röra drinken i. Sockerlagen i den här drinken görs lämpligen på rårörsocker och med två delar socker och en del vatten. Tillsätt därefter några stänk bitters och slutligen whiskey. Eftersom en Old Fashioned till allra största del består av whiskey är det viktigt att välja en typ av whiskey samt ett fabrikat som Du själv tycker om. Vissa föredrar bourbon medan vissa hellre använder rye whiskey. Fyll behållaren med is och rör drinken med en barsked tills den är riktigt kall. Det här momentet är både till för att kyla drinken, men även för att tillsätta vatten. Sila upp drinken i ett isfyllt glas (förslagsvis med en stor isbit). Garnera sedan med en bit apelsinskal som Du först klämmer ihop för att spraya citrusoljorna över drinken. Vissa föredrar att använda en sockerbit som man löser upp med bitters och vatten istället för sockerlag. Det går att få till en precis lika god Old Fashioned på båda sätt, men vi föredrar att använda sockerlag eftersom det sparar tid och man vet alltid att sockret är helt upplöst. Tänk också på att testa Dig fram för att hitta den perfekta balansen mellan alla ingredienser. Det är inte nödvändigtvis så att vårt recept är det som faller Dig bäst i smaken. Alla mått av ingredienserna går att justera. Hur länge Du rör drinken tillsammans med isen är också värt att experimentera med. Ett vanligt misstag är att röra drinken för kort tid och då får man inte in tillräckligt med vatten. Berätta gärna här nedan i en kommentar hur Du gör Din Old Fashioned.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning