Nigiri sushi
Sushi gör Du enkelt själv och här finns fyra varianter av hemlagad sushi nigiri, lax, tonfisk, piggvar och avokado. Toppa med allt från forellrom, algsallad, nori och stenbitsom. Självklart serveras sushin med salt soja, stark wasabi och inlagd ingefära. Det är viktigt att fisken som ska användas har varit fryst i minst 48 timmar.
Sushiris:
Lägg riset i en kastrull och täck med vatten. Låt stå cirka 15 minuter. Häll av i en sil och skölj riset väl, tills vattnet är klart. Häll riset i en kastrull. Tillsätt vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen till låg värme. Låt sjuda cirka 20 minuter. Ta av från värmen och låt stå cirka 10 minuter under lock. Värm risvinäger, citronsaft, socker och salt i en liten kastrull. Det ska inte koka. Lägg över riset i en vid bunke. Blanda försiktigt ner den varma vinägern. Blanda med en träslev eller med en slickepott. Fukta händerna med vatten så att riset inte klibbar på fingrarna. Forma riset till cirka 48 ovala bollar. Till en sushi behövs cirka 1 msk ris.
Med lax:
Skär laxen i 12 tunna skivor. Fördela på riset och toppa med forellrom.
Med tonfisk:
Skär tonfisken i 12 tunna skivor. Fördela på riset och toppa med algsallad.
Med piggvar:
Skär piggvaren i 12 tunna skivor. Fördela på riset och toppa med stenbitsrom.
Med avokado:
Skala och skär varje avokadohalva i klyftor. Skär i tunna skivor.
Lägg avokadon på riset och toppa med noritång.
Servering:
Servera Dina nigiri sushi med soja, wasabi och inlagd ingefära.
48 stycken
Sushiris:
3 dl rundkornigt ris, gärna sushiris
4½ dl vatten
1 dl risvinäger
½ citron, pressad saft
½ msk salt
Med lax, 12 stycken:
120 gr lax, gärna salmalax eller liknande
Med tonfisk, 12 stycken:
120 gr färsk tonfisk
20 gr algsallad
Med piggvar, 12 stycken:
120 gr piggvar
50 gr stenbitsrom
Med avokado, 12 stycken:
2 Avokado
Röd noritång eller noriflakes
Till servering:
1 dl japansk soja
Wasabipasta
Gari, inlagd ingefära
Kommentarer
Skicka en kommentar