Klassisk smulpaj med Ă€pple. En oemotstĂ„ndlig efterrĂ€tt att bjuda med hemlagad vaniljsĂ„s, grĂ€dde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. SĂ€tt ugnen pĂ„ 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. LĂ€gg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kĂ€rna ur och skĂ€r Ă€pplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssĂ€ker form. Fördela smuldegen över fyllningen. GrĂ€dda i mitten av ugnen 15-20 minuter. VaniljsĂ„s SkĂ€r upp vaniljstĂ„ngen pĂ„ lĂ€ngden och skrapa ner fröna i en kastrull. LĂ€gg i vaniljstĂ„ngen. TillsĂ€tt mjölk och 1 dl grĂ€dde. Koka upp. Dra kastrullen frĂ„n plattan och lĂ„t stĂ„ 10-15 minuter. Ta upp vaniljstĂ„ngen. Vispa ner Ă€ggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp sĂ„sen pĂ„ medelvĂ€rme under omrörning tills den börjar tjockna. HĂ€ll upp sĂ„sen i en skĂ„l och vispa den kall. Vispa resten av grĂ€dden och rör ner den i den kalla vaniljsĂ„sen. Klart. Receptet gĂ€ller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 Ă€pple
Kommentarer
Skicka en kommentar