FortsÀtt till huvudinnehÄll

Johan Rheborg đŸ”„ Roast pĂ„ Berns

Kommentarer

PopulÀra inlÀgg i den hÀr bloggen

Smulpaj med Àpple

Klassisk smulpaj med Ă€pple. En oemotstĂ„ndlig efterrĂ€tt att bjuda med hemlagad vaniljsĂ„s, grĂ€dde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. SĂ€tt ugnen pĂ„ 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. LĂ€gg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kĂ€rna ur och skĂ€r Ă€pplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssĂ€ker form. Fördela smuldegen över fyllningen. GrĂ€dda i mitten av ugnen 15-20 minuter. VaniljsĂ„s SkĂ€r upp vaniljstĂ„ngen pĂ„ lĂ€ngden och skrapa ner fröna i en kastrull. LĂ€gg i vaniljstĂ„ngen. TillsĂ€tt mjölk och 1 dl grĂ€dde. Koka upp. Dra kastrullen frĂ„n plattan och lĂ„t stĂ„ 10-15 minuter. Ta upp vaniljstĂ„ngen. Vispa ner Ă€ggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp sĂ„sen pĂ„ medelvĂ€rme under omrörning tills den börjar tjockna. HĂ€ll upp sĂ„sen i en skĂ„l och vispa den kall. Vispa resten av grĂ€dden och rör ner den i den kalla vaniljsĂ„sen. Klart. Receptet gĂ€ller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 Ă€pple

Chucho Valdés fÄr vÀrlden att lyssna till Kuba

Chucho ValdĂ©s Ă€r kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. HĂ€r med sin batĂĄtrumma. Chucho ValdĂ©s har fĂ„tt elva Grammy, senast för bĂ€sta latin jazz-album. I april spelar han pĂ„ Selamfestivalen i Stockholm, staden dĂ€r hans far och lĂ€romĂ€stare Bebo ValdĂ©s satt bortglömd i trettio Ă„r. Genom Ă„ren, han Ă€r 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho ValdĂ©s arbetat med mĂ€ngder av artister, musiker och projekt. Det mest kĂ€nda Ă€r Irakere, som satte afrokubansk jazzrock pĂ„ vĂ€rldskartan. I drygt trettio Ă„r ledde han denna supergrupp frĂ„n Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz BatĂĄ” , har han skalat ned sĂ€ttningen till piano, kontrabas, congas och batĂĄ. Det Ă€r afrikanska ”talande” handtrummor som anvĂ€nds i den kubanska santerĂ­a-religionens heliga riter.

Risotto

HÀr kommer ett recept pÄ en krÀmig och lyxig risotto, en italiensk matrÀtt som uppskattas av alla. Den hÀr rÀtten passar utmÀrkt till middag och Àr dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto Àr att vÀlja rÀtt ris. BÄde Arborio eller carnaroliris passar utmÀrkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhÄll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. FrÀs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull pÄ lÄg vÀrme 8-10 minuter. Rör i riset och frÀs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det Àr lite genomskinligt. Höj vÀrmen nÄgot. TillsÀtt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. NÀr vÀtskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt Àr det dags att hÀlla pÄ lite buljong till. FortsÀtt hÀlla pÄ buljong och röra ofta tills vÀtskan Àr slut och riset kÀnns krÀmigt men fortfarande har en fast kÀrna. Ta frÄn vÀrmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp