Klockan var strax efter midnatt när Estonia sände ut det första nödropet, "mayday, mayday", och mindre än en timme senare var passagerarfärjan borta.
Många är Ni som säkert minns traumat. M/S Estonia hade lämnat hamnen i Tallinn och var på väg mot Stockholm.
Passgerar- och bilfärjan, med 989 personer ombord, de flesta svenskar, kom bara halvvägs.
Det började med att flera av passagerarna och besättningen hör en smäll i fören, den ekar högt och metalliskt.
Det som hänt är att bogvisiret slitets bort på det stormande havet.
Det här var på natten mot den 28 september 1994, på dagen 30 år sedan, och det var kallt och vågorna gick höga på Östersjön.
Ingen förstod att vatten, där och då, forsade in på bildäck och sedan gick förloppet väldigt snabbt och fartyget kantrar.
På några sekunder förvandlades allt till totalt kaos, berättar överlevaren Kent Härstedt.
Efteråt har överlevare och anhöriga krävt att händelsen utreds djupare och har inte nöjt sig med den internationella haverikommissionens förklaring att fästena på M/S Estonias bogvisir var underdimensionerade och att detta var grundorsaken till katastrofen, skriver Tidningarnas Telegrambyrå, uppger bland andra Sveriges Television.
Klockan var 00:22 när första nödropet kom från M/S Estonia. Se klippet på Aftonbladet och radiokontakten mellan färjorna på Östersjön.
Möt Robin Möttus, 29, han var foster i sin mammas mage när hon kämpade för sitt liv på M/S Estonia. Han har kallats “Miraklet från Estonia”, berättar Expressen.
Katastrofen har påverkat hur jag ser på beslut i livet, säger han till tidningen.
Överlevare kräver att Statens haverikommission och Sveriges regering tar avstånd från den tidigare haveriutredningen kring M/S Estonia och vill ha svar på vad som egentligen hände.
En både prisad och kritiserad dokumentär om haveriet har fått Statens haverikommission, där Jörgen Zachau är utredningsledare, att göra nya undersökningar.
På Sveriges Radio, berättar utredningsledaren om de senaste och nya uppgifterna om Estoniakatastrofen.
Under lördagen uppmärksammas 30-årsdagen av Estonias förlisning med en ceremoni på Djurgården, berättar Sveriges Radio.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar